spot_img
17.5 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialNunta la gorjeni a impresionat în Bulgaria

    Nunta la gorjeni a impresionat în Bulgaria

    Obiceiurile şi tradiţiile de nuntă care încă se mai păstrează în satele din Gorj au fost prezentate la sfârşitul săptămânii trecute într-un Festival Folcloric ce a avut loc în localitatea Gabrovo, din Bulgaria. Din delegaţiile ce au reprezentat cu succes Gorjul în Bulgaria au făcut parte artiştii Ansamblurilor „Maria Lătăreţu” şi „Roua” din Cloşani.

    spa

    O parte din artiştii Ansamblului Artistic „Maria Lătăreţu” şi ai Ansamblului „Roua” din Cloşani- Padeş au fost prezenţi, weekendul trecut, la un Festival Balcanic în Bulgaria. Aceştia au prezentat o nuntă tradiţională gorjenească, cu o parte din obiceiurile ei, care a impresionat toţi spectatorii, cu atât mai mult cu cât aceste datini nu au fost uitate şi încă se mai păstrează în satele din Gorj. „A fost un Festival Folcloric Balcanic la care au participat 5 ţări, pe lângă Ansamblul Roua, au fost formaţii artistice care au venit din Serbia, Macedonia, Turcia şi Bulgaria care a participat cu două ansambluri. Tema acestui festival a fost nunta ca unitate şi destin, iar noi am participat cu o secvenţă din obiceiurile de nuntă la gorjeni. Sigur că obiceiurile pe care le-am prezentat noi în cadrul acestui Festival au fost obiceiurile ce se păstrează în zona de nord-vest a Gorjului. Sunt puţine mai diferite decât în restul judeţului pentru că noi avem influenţe din Mehedinţi, dar în mare măsură sunt aceleaşi obiceiuri pe care le întâlnim în satele gorjeneşti, şi de ce nu în satele româneşti. A fost un Festival frumos, mare, care ne-a onorat pe noi ca şi începători în acest drum şi a fost un Festival care s-a încununat cu succes, deci am avut succes cu ceea ce am prezentat”, a declarat Carmen Sarcină, instructor-coregraf al Ansamblului de datini şi obiceiuri populare „Roua” din Cloşani.

    „Am avut mare succes”

    stefan-popescuMaestrul Ştefan Popescu a impresionat şi el prin talentul său neobişnuit de a transforma o multitudine de obiecte în instrumente populare. Recitalul său cu sticla i-a ridicat pe toţi cei prezenţi în picioare, artistul spunând el însuşi că „au fost înnebuniţi toţi că nu au mai văzut aşa ceva”. „Când am dat primul spectacol de 40 de minute, aşa ne-au zis, dar ne-a dus cam o oră. La celelalte formaţii se uitau la ceas, iar la noi au vrut să continuăm. Toţi de acolo au venit în faţă când au cântat cele două soliste, Carmen Sarcină şi Carcalicea Amelia, în special când au cântat cântecul miresei şi bărbieritul ginerelui. Eu când am dat recitalul cu toate instrumentele, am avut mare succes cu sticla”, a spus artistul Ştefan Popescu. De asemenea, în această săptămână, vor fi prezenţi tot la Gabrovo, în Bulgaria, şi 4 meşteri populari ai Şcolii Populare de Artă în cadrul unui Festival al Meşterilor Populari.

    Urmează alte două festivaluri în Gorj

    Săptămâna viitoare se anunţă şi ea încărcată din punct de vedere folcloric, asta deoarece pe 8 septembrie se vor organiza alte două festivaluri- concurs în cadrul cărora vor participa zeci de solişti şi grupuri folclorice din judeţ. „Pe data de 8 avem două Festivaluri – Concurs, iar domnul directorul Bratu mi-a dat sarcină să împart Ansamblul „Maria Lătăreţu” în două. Unul dintre ele este Festivalul „Ion Diaconescu” de la Licurici, ediţia a III-a, şi Festivalul „Maria Apostol” la Runcu”, a mai spus fostul director adjunct al Şcolii Populare de Artă, Ştefan Popescu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: