spot_img
18.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Altele
  AcasăSocialPistol fabricat în cinstea revoluției lui Tudor Vladimirescu

  Pistol fabricat în cinstea revoluției lui Tudor Vladimirescu

  Pistolul a fost denumit „Pandurul“ deoarece a început să fie fabricat în anul în care se împlinesc două secole de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu. Asociația Națională a Colecționarilor de Arme (ANCA) a convins fabrica de la Cugir să modernizeze un pistol israelian care a făcut istorie. „Pandurul“ corespunde standardelor NATO și va intra în dotarea armatei române, care a anunțat deja că va cumpăra cel puțin 1.000 de exemplare.

  Pistolul LP 5, de calibru 9 mm este varianta modernă a unei arme fabricate la Cugir încă din 1995, când producătorul român a obţinut patentul celebrei arme israeliene Jericho. Pistolul a mai fost modernizat o dată, la sfârşitul anilor 2000.

  „Nu este o armă nouă, ea se află în dotarea armatei române, dar este modelul îmbunătăţit, model 2021, care a trecut toate testele NATO de acceptare. Este o armă clasică, nu din polimer, plastice, cum sunt acum la modă, este mult mai rezistentă, pentru utilizare militară”, a spus, pentru Știrile Pro Tv, Ioan Gaucan, președintele Asociației Naționale a Colecționarilor de Arme:

  Cel mai nou pistol făcut la cugir a trecut şi marele test al rezistenţei, testul NATO, testul celor 10.000 de focuri, la capătul cărora specialiştii militari au concluzionat că este o armă care îşi păstrează rezistenţa în ceea ce priveşte caracteristicile ţevii dar mai ales acurateţea focurilor.

  O armă semiautomată

  Baity Pera, secretar general A.N.C.A., a oferit câteva caracteristici tehice a pistolului: „Pandurul de la Cugir este o armă semiautomată care îndeplineşte cerinţele unei arme de serviciu. Nu este grea, comparabilă cu alte pistoale cu cadru din metal. Este o armă cu un potenţial de precizie de acurateţe mare.”

  200 de pistoale au fost gravate cu numele lui Tudor Vladimiescu

  Primele 200 de pistoale Pandur fabricate la Uzina de Armament de la Cugir au fost gravate cu numele lui Tudor Vladimirescu şi vor ajunge în posesia colecţionarilor de arme, care au şi donat un exemplar muzeului militar din Capitală.

  „Sunt gata în uzină. Sunt în programul de evaluare şi acceptanță. Sperăm să vină şi alte contracte din partea armatei, jandarmeriei şi altor forţe din sistemul de apărare. Categoric este o gură de oxigen pentru industria de apărare, pentru uzină mecanică din Cugir. Putem să ne menţinem în activitate toţii oamenii”, a precizat Iulian Cristian Simu, președinte ROMARM.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: