spot_img
Altele
    AcasăSocialPloile din ultima perioadă, mană cerească pentru agricultori

    Ploile din ultima perioadă, mană cerească pentru agricultori

    Ploile din ultima perioadă, dar şi zăpada abundentă din această iarnă au fost mană cerească pentru agricultorii gorjeni. Potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură Gorj acestea au facilitat pregătirea terenului pentru înfiinţarea culturilor de primăvară, reuşindu-se realizarea programului de însămânţări propus (orzoaică de primăvară, ovăz, mazăre boabe, sfeclă furajeră, cartofi de vară, cartofi de toamnă, legume de câmp).

    Prezent în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, Ion Popescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Gorj a prezentat stadiul lucrărilor, dar şi activităţile de control, desfăşurate în această perioadă de instituţia pe care o conduce. Popescu a declarat faptul că datorită ploilor, dar şi a zăpezii din această iarnă s-a reuşit realizarea programului de însămânţări propus (orzoaică de primăvară, ovăz, mazăre boabe, sfeclă furajeră, cartofi de vară, cartofi de toamnă, legume de câmp). Acesta a vorbit şi despre nerealizări, dar şi despre fondurile insuficiente care fac dificilă efectuarea lucrărilor agricole. „Campania agricolă din primăvara acestui an, evoluţia principalelor culturi au fost influenţate în mod negativ de situaţia anormală din a doua jumătate a anului 2011, datorită unei secete puternice ce s-a întins pe aproape jumătate de an. Din acest motiv suprafeţele de teren arabil arate în toamna anului 2011 au fost la un nivel total nesatisfăcător, iar culturile de cereale păioase înfiinţate în toamnă au avut de suferit, pe o mare parte din suprafaţa însămânţată înregistrându-se răsărirea sub zăpadă sau doar în primăvară, motiv pentru care densitatea culturilor a fost afectată, preconizându-se randamente mici sau chiar nesatisfăcătoare la recoltare. Precipitaţiile căzute în timpul iernii, sub formă de zăpadă în cea mai mare parte, au facilitat pregătirea terenului pentru înfiinţarea culturilor de primăvară, reuşindu-se realizarea programului de însămânţări propus ( orzoaică de primăvară, ovăz, mazăre boabe, sfeclă furajeră, cartofi de vară, cartofi de toamnă, legume de câmp) mai puţin la cultura porumbului pentru boabe unde avem o nerealizare de 4000 ha(…)Lipsa mijloacelor băneşti necesare, numărul redus de maşini şi utilaje agricole ca şi concentrarea lucrărilor agricole din această primăvară pe o perioadă mai scurtă decât cea normală a dus şi la efectuarea parţială a erbicidării suprafeţelor de cereale păioase”, a spus Popescu.

    Exportatorii…la control

    Ion Popescu a declarat faptul că în această perioadă s-au efectuat peste 20 de controale la agenţii economici, care efectuează export. „S-au efectuat 20 de controale la agenţii economici care efectuează export şi în urma acestor controale au fost eliberate 17 certificate fitosanitare, au fost efectuate 8 inspecţii fitosanitare pentru monitorizarea organismelor de carantină fitosanitară conform planului de monitorizare transmis de Agenţia Naţională Fitosanitară. Unitatea Fitosanitară a autorizat 16 agenţi economici pentru comercializarea produselor de protecţia plantelor, 6 agenţi economici pentru prestări servicii şi unul pentru utilizare. La aceşti agenţi economici s-au efectuat 69 de inspecţii fitosanitare. Conform planului de monitorizare au fost prelevate de pe pieţele locale, agenţi economici şi de la persoane fizice 17 probe de produse vegetale din producţia autohtonă în vederea determinării reziduurilor de produse de protecţia plantelor de către Laboratorul pentru Determinarea Reziduurilor din Produse şi Plante Vegetale şi 3 probe de produse de protecţia plantelor care au fost trimise la Laboratorul de Determinare a Calităţii Produselor de Protecţia Plantelor Slatina”, a adăugat Ion Popescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: