Localnicii din comuna Logreşti au avut ieri parte de o dublă sărbătoare. Zilele comunei, dar şi a doua ediţie a unui important festival concurs au prins din nou viaţă cu sprijinul autorităţilor locale. Muzica populară, dansul şi voia bună au fost la ele acasă.
Zilele comunei Logreşti, marcate pe 5 şi 6 august, au coincis cu a doua ediţie a festivalului concurs al cântecului, jocului şi portului oltenesc „Hora din străbuni”, ajuns la a doua ediţie. Tineri interpreţi de pe Valea Amaradiei, tarafuri tradiţionale şi formaţii de dansuri populare au dat juriului o misiune grea, dar frumoasă. Festivalul a fost deschis de laureaţii de anul trecut, pentru a da curaj şi celorlalţi iar atmosfera s-a încins repede. Edilul comunei Ion Băluţă s-a arătat încântat să menţină vie tradiţia pentru comună. Dacă pe 5 august, la ordinea zilei s-au aflat manifestările sportive, având loc o competiţie pe terenul sintetic de fotbal, ei bine, ieri, începutul de săptămână a umplut valea de rumoarea şi veselia petrecăreţilor. „Sărbătoarea comunei este strâns legată la Logreşti, de tradiţiile lăsate şi primite ca zestre de oamenii locurilor. Schimbarea la faţă a Mântuitorului are astfel o însemnătate spirituală, dar şi una de preţuire pentru folclor. Întreaga Vale a Amardiei este reprezentată la festivalul concurs, cu formaţii de dansuri şi tarafuri populare, iar soliştii vocali vor face o demonstraţie de talent”, a declarat primarul Băluţă, mulţumit că „Hora din străbuni” a revenit pe ritmurile bine ştiute de bătrâni. Nu au lipsit nici autorităţile judeţului. Vicepreşedinta Consiliului Judeţean, Mădălina Ciolocoi, nu a putut decât să aplaude iniţiativa primăriei şi iubirea localnicilor pentru zestrea primită din străbuni. „Asigur pe această cale de toată susţinerea Consiliului Judeţean pentru activităţile culturale care au nevoie să ocupe locul ce-l merită şi mă bucur să mă aflu aici, la ceas de sărbătoare pentru comuna Logreşti”, a declarat vicepreşedinta Consiliului Judeţean, Mădălina Ciolocoi.
Talentul, la el acasă
Localnicii s-au încumetat chiar să îndure canicula, pentru că spun ei merită efortul să ia parte la sărbătoarea comunei. „Cum să nu fim aici pe valea dragă nouă, să ne bucurăm că mai avem folclor şi voie bună. Tradiţiile sunt sfinte pentru noi, dar acolo unde a lăsat Dumnezeu, şi omul a adăugat cu harul său, tot de la Dumnezeu, o fărâmă de spiritualitate. Asta face cântecul popular pe care îl iubim atât”, a spus frumos şi convingător unul din localnicii din Logreşti. „Ne bucurăm că primăria nu a uitat cât înseamnă să încurajeze astfel de mamifestări. Am avut şi anul trecut concursul şi prinde bine la tinerii interpreţi care au nevoie de consacrare”, a adăugat altul. De altfel, concurenţii nu au putut ascunde emoţiile fireşti, dar au lăsat să străbată din vocile înzestrate, cântul oltenesc. Adelina Bădescu, elevă a Şcolii Populare de Artă are un motiv în plus să iubească „Hora din străbuni”, pentru că se trage de loc din Logreşti. „Nu sunt la prima apariţie pe scenă, dar tot am emoţii şi mă bucur să cânt acasă. În plus, orice experienţă este binevenită pentru mine ca artist”, a precizat tânăra speranţă a muzicii populare. Printre emoţiile concurenţilor a străbătut talentul şi voinţa de a se perfecţiona, iar atmosfera a fost una de sărbătoare. Nu au lipsit asigurările autorităţilor că vor exista şi alte ediţii.