spot_img
12.4 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăSocialTerenurile agricole autohtone, mai bine protejate la vânzare

    Terenurile agricole autohtone, mai bine protejate la vânzare

    Terenurile agricole nu vor mai ajunge uşor pe „mâna străinilor”, nu fără ample verificări şi respectarea dreptului de întâietate, stabilit prin lege. Asta, pentru că statul are grijă să înăsprească legislaţia cu mai mulţi paşi şi un …aviz care se obţine de la Ministerul Agriculturii. Este vorba de Legea 17 din 2014 care a fost modificată şi ale cărei noi reglementări au intrat în vigoare cu luna mai. La nivel judeţean, responsabilitatea revine Direcţiei Agricole de a se asigura că procedura este înţeleasă şi respectată corespunzător. Direcţiile emit avizele fără de care nu se poate încheia la notar contractul de vânzare-cumpărare.

    Terenurile agricole, de o anumită suprafaţă, situate în extravilan vor putea fi vândute doar cu aviz de la Ministerul Agriculturii. La nivel judeţean, Direcţia Agricolă este cea care are atribuţii de verificare a modului în care se înstrăinează terenurile agricole. Se stabilesc în ordinea unei ierarhii care sunt potenţialii cumpărători şi de abia după 30 de zile, pot veni cu oferte şi străinii. Directorul Dan Tănăsescu spune că potrivit Legii 17 din 2014 prioritate la cumpărarea terenurilor vor avea PREEMTORII, adică fermierii, vecinii sau rudele vânzătorului. La Direcţia Agricolă Gorj au fost depuse deje 28 de dosare la care se aşteaptă avizul. „Şi Direcţia Agricolă Gorj a primit un ordin prin care noi intermediem aceste vânzări. Cel care vrea să vândă se duce la primărie cu oferta lui, unde depune un dosar cu informaţii despre teren- preţ, amplasament, documente cadastrale. Această ofertă se afişează la primărie timp de 30 de zile, iar primăria trebuie să ne aducă dosarul în termen de trei zile, iar aici se ocupă de dosar cei doi consilieri ai noştri. Şi noi suntem obligaţi să afişăm oferta de vânzare pe site-ul instituţiei, în termen de trei zile. Am primit 28 de dosare cu o suprafaţă totală de 10 hectare. Pe data de 16 iunie le-am afişat, vom aştepta până luna viitoare, 30 de zile. Urmare a verificării modului de respectare a acestor proceduri prevăzute de lege privind dreptul de PREEMŢIUNE în limitele legalităţii acestor documente se va emite de către noi un aviz final sau negativ, necesar tranzacţiei la notariat”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul DADR Gorj.

    Se verifică practic PREEMTORII, adică persoanele care au întâietate în cumpărarea ternului agricol, adică co-proprietarii, arendaşul, vecinii şi la final ADS-ul ca reprezentant al statului. Nerespectarea dreptului de PREEMŢIUNE duce la un aviz negativ. „Spre exemplu, pentru o ofertă de 1 ha, se vine cu un anume preţ. Se pune ca PREEMTOR un frate care face o cerere pentru ofertă şi un arendaş. Cine are prioritate? Se poate ca primăria să dea la arendaş, nu la coproprietar, de aceea trebuie să vedem şi noi lista cu preemtorii şi care au la dispoziţie 30 de zile să se înscrie la ofertă. În cazul terenurilor mai mari de 30 ha, atunci se impune un aviz de la MAPN”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul DADR Gorj. Dacă după termenul legal de 30 de zile de la comunicarea vânzării terenului, prin afişare la primăria de domiciliu, niciun preemtor nu se arată interesat, terenul agricol poate fi achiziţionat de orice altă persoană interesată.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: