spot_img
19.7 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 1, 2024
Altele
    AcasăSocialUn târg de locuri de muncă, fără angajatori

    Un târg de locuri de muncă, fără angajatori

    Persoanele cu dizabilităţi au dreptul la o viaţă normală. Pe această premisă au mers organizatorii primului târg de joburi, din Târgu-Jiu, destinat acestor persoane. Fără să stea pe gânduri, cei aflaţi „în nevoie”, au spus prezent acestui târg al locurilor de muncă. Nesperat, însă, cei peste 70 de participanţi, au plecat dezamăgiţi, pentru că angajatorii, s-au dovedit a fi extrem de puţini. Motivul invocat: criza financiară.

    Primul Târg al locurilor de muncă, pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale, s-a dovedit a fi un prilej de dezamăgire pentru cei veniţi să îşi caute un loc, pe piaţa muncii. Fiind primul eveniment de această natură din Târgu-Jiu, persoanele cu probleme, s-au îngrămădit pentru a prinde un loc în faţă şi pentru a-şi demonstra capacităţile intelectuale, pe care le au, în ciuda problemelor fizice, cu care se confruntă. Deşi îşi anunţaseră peste 20 de firme prezenţa, numai opt au reuşit să ajungă, la „destinaţie”. Munca organizatorilor, de a realiza ceva pentru aceste persoane, s-a dovedit a fi în zadar. Fundaţia Motivation Roamânia şi Fundaţia Special Olympics din România au reuşită să insufle, persoanelor cu dizabilităţi, speranţa că undeva, îşi vor găsi locul. Proiectul „Şanse egale pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din România”, este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, investeşte în oameni”, pe o perioadă de trei ani, începând cu data de 1 august 2009. Potrivit managerului de proiect, Emilia Ispas „Scopul proiectului este asigurarea şanselor egale la integrarea pe piaţa muncii, pentru un număr de 500 de persoane cu dizabilităţi intelectuale”.

    Cei prezenţi, dezamăgiţi de ofertele de muncă

    Dacă organizatorii au fost la înălţime, nu putem spune acelaşi lucru şi despre angajatori, care s-au dovedit foarte puţini la număr. Persoanele care sperau ca acest eveniment să le aducă un loc de muncă şi şansa unui viitor mai bun, au plecat dezamăgite. „Da, sunt momentan şomer, unde mă duc, îmi închid poarta. Am o problemă la ochi. Se închid multe uşi, în momentul când îmi caut un loc de muncă. Am terminat o Şcoală Profesională, de lăcătuş mecanic. Am prestat în jur de 20 de ani. De un an îmi caut un loc de muncă. Mi s-a spus că nu mă pot angaja din cauza problemelor la ochi. Mă pot reprofila, dacă e cazul”, a spus un domn. O femeie a povestit, că din cauza protezei la picior, nici un angajator, nu se încumetă să se uite măcar peste cv-ul ei „Am terminat trei ani de croitorie, după ce am terminat şcoala nu mi-am găsit nimic. Am o proteză la picior. Mi-e foarte greu, nu mă angajează nimeni. Nu pot să stau mult în picioare, dar în rest mâinile mă ajută. Aştept să văd unde se găseşte loc. Sper să îmi găsesc un loc de muncă, undeva pe lângă Motru, acolo unde am şi domiciliul”.

    „Cred că toţi suntem egali”

    La o masă, undeva în colţ, un angajator aştepta să vadă ce se întâmplă. Întrebat, ce l-a determinat să angajeze persoane cu handicap, la firma pe care o conduce, în Drobeta Turnu Severin, acesta a spus „ofer un post de secretar şi un post de operator introducere şi validare date. Cred că toţi suntem egali şi cred că toţi merităm aceeaşi şansă. Nu văd un handicap faptul că angajez o persoană cu dizabilităţi, faţă de o persoană normală, ba din contră, poate este mai motivată să arate că este o persoană care poate face acelaşi lucru, ca şi ceilalţi”. La eveniment şi-au făcut apariţia elevi şi absolvenţi, din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Târgu-Jiu. Directorul Centrului a spus „Evenimentul de azi este unul deosebit, în sensul că este prima dată, când cineva s-a gândit să îi ajute pe cei aflaţi în dificultate, în vederea integrării pe piaţa muncii. Fundaţia Special Olympics România, prin proiectul pe care l-a iniţiat şi îl derulează, vine în sprijinul acestor tineri, mediind, creând relaţii cu agenţii economici din comunitatea locală. Eu mă bucur foarte mult şi că elevii noştri au parte de aceste lucruri. Participăm cu un număr de 31 de elevi şi absolvenţi şi avem speranţa ca măcar o parte dintre ei, să îşi găsească un loc de muncă”.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: