spot_img
17.2 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 1, 2024
Altele
    AcasăSocialVremea ploioasă dă peste cap muncile agricole de primăvară

    Vremea ploioasă dă peste cap muncile agricole de primăvară

    Campania de primăvară la culturile agricole ar putea fi întârziată din cauza cantităților mari de precipitații acumulate în ultima perioadă și care fac imposibilă intervenția cu utilajele agricole. Vestea o dau specialiștii de la Direcția Agricolă Gorj care spun că și lucrările în viticultură și pomicultură sunt întârziate tot din cauza vremii nefavorabile.

    Un an capricios, ploios în care două din trei zile plouă, astfel ar suna tabloul meteo mohorât și nefast, iar realitatea nu poate fi contrazisă nici de agricultori, nici de meteorologii care spun că toată luna martie vom avea alternanțe între soare și ploi. Mai grav este că trebuiau să înceapă lucrările specifice de sezon, dar acestea sunt amânate din cauza vremii ploioase, la fel cum s-a întâmplat și în prima epocă a campaniei de însămânțare. Din cele 2500 de hectare care așteptau să fie semănate cu ovăz, lucrări de însămânțare s-au putut realiza doar pe 100 din ele. Semne nefaste sunt și în grădini sau pe câmpuri, unde solul este prea îmbibat cu apă. Lucrările de fertilizare au fost amânate și la culturile semănate în toamnă, pentru că doar în puține zone acestea au putut fi efectuate manual, utilajele fiind trase pe dreapta, din cauza condițiilor meteo. ,,În același timp, dacă ne referim la culturile care au fost semănate în toamnă, avem la nivelul județului peste 11.500 de hectare semănate cu păioase (grâu, orz și triticale) și în această perioadă trebuia începută fertilizarea fazială cu îngrășământ chimic. Stăm prost pentru că terenul nu a permis intrarea tractoarelor decât în zone unde solul este mai pietros, dar și acest lucru a fost posibil pe suprafețe mult mai mici decât ar fi trebuit”, a declarat Dan Tănăsescu, director DADR Gorj.

    Vremea năbădăioasă afectează și viticultura

    De suferit au și tăierile la vița de vie și la pomii fructiferi. ,,Dacă ne referim la lucrările din pomicultură și viticultură și aici sunt probleme tot din aceste cause. Se desfășurau de exemplu, în ani normali, tăierile la vie, pomi, se trecea la fertilizarea cu îngrășământ organic, dar din cauza vremii nefavorabile nu s-a putut. Tratamentele fitosanitare se folosesc la temperaturi de peste 6 grade și când nu bate vântul, dar noi avem o zi cu soare, două cu ploi”, a mai declarat Dan Tănăsescu, director DADR Gorj. Mazărea de grădină, sfecla furajeră, rădăcinoasele, ceapa din harpagic şi usturoiul sunt culturi care în mod normal la această perioadă erau pregătite a fi semănate, dar vreamea pare să dejoace multe din planurile agricultorilor.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: