spot_img
Altele
    AcasăActualitateAjutoare pentru cei din localităţile necooperativizate

    Ajutoare pentru cei din localităţile necooperativizate

    Plenul Senatului a adoptat miercuri un proiect de lege prin care se instituie un ajutor financiar lunar pentru persoanele din fostele localităţi necooperativizate în perioada comunistă care au livrat la fondul centralizat al statului produse animaliere şi agroalimentare. Proiectul de lege, care are ca iniţiatori mai mulţi senatori şi deputaţi ai PSD şi PNL, a fost adoptat cu 41 de voturi pentru, 36 de voturi împotrivă şi două abţineri.

    Comisia pentru muncă din Senat a întocmit un raport de admitere cu amendamente, considerând că în România există foarte multe persoane în această situaţie, problema acestora fiind până la acest moment „trecută cu vederea”. „Cu toate că aceste persoane au avut o contribuţie reală şi consistentă pentru stat şi societate prin dările efectuate, acum ele se confruntă cu imposibilitatea de a avea un venit minim de trai. Situaţia lor, pe cât de delicată pe atât de dramatică, a fost trecută cu vederea de autorităţi timp de două decenii”, se arată în raportul comisiei de specialitate. Potrivit amendamentelor comisiei, aprobate de plen, de ajutorul financiar lunar vor beneficia persoanele care au împlinit vârsta de pensionare, 65 de ani, care au domiciliat în perioada regimului comunist în localităţi necooperativizate şi care nu beneficiază de pensie din sistemul public de pensii sau care au venituri nete sub 30% din nivelul pensiei minime garantate.

    Lunar, cu dovada

    De asemenea, persoanele care doresc să beneficieze de acest ajutor financiar lunar trebuie să dovedească prin orice document faptul că au livrat la fondul centralizat al statului diverse cote de producţie agroalimentară sau agroanimalieră. Ajutorul financiar este stabilit la 70% din cuantumul stabilit pentru indemnizaţia socială garantată, sumele destinate ajutorului financiar lunar fiind suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii pentru bugetele unităţilor administrativ-teritoriale. Guvernul nu a susţinut proiectul de lege, considerând că „instituirea ajutorului financiar ar crea o discriminare faţă de personale care locuiesc în aceste zone şi care au plătit contribuţiile prevăzute de lege pentru obţinerea unei categorii de pensii”. Totodată, Guvernul consideră că proiectul de lege reglementează aceleaşi proceduri ca şi în cazul stabilirii şi acordării ajutorului social. „Apreciem că iniţiatorii ar fi trebuit să se refere, eventual, la acest act normativ (privind acordarea ajutorului social – n.r.), şi nu să constituie o reglementare separată”, se mai arată în punctul de vedere transmis de Guvern Senatului. Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: