În Gorj a început, cu Municipiul Motru, popularizarea ghidurilor de finanțare pentru Programul de Tranziție Justă. Autoritățile județene vor derula activități menite să sprijine mediul de afaceri să creeze locuri de muncă, prin popularizarea, în localități, a Programului.
Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a anunțat că se vor face întâlniri regionale și vor avea loc discuții pentru fiecare Unitate Administrativ – Teritorială în parte.
„Eu am discutat și o să discut cu toți primarii din Gorj. Vom face și întâlniri regionale. Este o obligație, până acum am vb doar de Programul Tranziție Justă, acum avem obligația să popularizăm noțiunea de ghid, regulament european și legislație națională, astfel încât, cei interesați să poată să scrie proiectele, urmând ca acestea să fie depuse și, dacă sunt eligibile, vor primi finanțare. În luna septembrie va fi lansat primul ghid pentru IMM, pentru finanțarea activităților productive cu valoare între 200 de mii de euro și 500 mii de euro”, a declarat Cosmin Popescu la Radfio Infinit.
Estimarea termenelor
Din estimările făcute de autorități, primele contracte vor fi semnate la finele acestui an. „Mai mult ca sigur, primele contracte de finanțare vor fi semnate în luna decembrie. Se depune proiectul, se analizează de către organismul intermediar, car, în cazul nostru e ADR Sud-Vest Oltenia, după care beneficiarul va fi chemat pentru semnarea contractului. Există un calendar al ghidurilor, cel mai important este primul apel, cu o valoare de peste 184 milioane de euro, urmează ghidul pentru START UP, apoi pentru prosumatori, pentru panouri fotovoltaice. Cel mai important este cel pentru IMM-uri, cu o valoare între 200 de mii de euro și 500 de mii de euro”, a mai declarat președintele CJ Gorj.
Condiție de eligibilitate
În ceea ce privește condițiile de acordare a finanțării, persoanele interesate trebuie să știe că cea mai importantă este aceea ca sediul principal sau secundar al societății care aplică să fie în județul Gorj.
„Există o legislație care prevede că orice firmă cu sediul secundar sau principal în județul Gorj, cu activitate productivă în Gorj, poate să acceseze. Bătălia a fost ca întreg județul Gorj să fie eligibil, nu doar zonele miniere. O firmă care nu face dovadă că desfășoară activități de producție în Gorj, nu va mai putea obține finanțare. Este un fond socil, un proiect pentru a asigura locuri de muncă celor care pleacă din CE Oltenia”.