O serie de suspiciuni de fraudare planează asupra unui concurs de angajare de la Casa Județeană de Pensii Gorj. Locurile de muncă sunt pe perioadă determinată, până la 31 decembrie 2022, iar noii angajați urmează să se ocupe de recalcularea pensiilor.
Casa Județeană de Pensii Gorj a scos la concurs 13 posturi de consilier debutant cu studii superioare și patru posturi de referent debutant cu studii medii. 109 candidați au susținut proba scrisă, dintre care 79 au obținut punctaje mai mari de 50, cât a fost baremul stabilit de organizatori, și au mers mai departe la interviu.
Mai mulți candidați au luat note de 9 și 10 la proba scrisă, dar au picat după ce au primit 2 și 3 la examenul oral. În schimb, candidați care au obținut la proba scrisă 50-60 de puncte, echivalentul notelor 5 și 6, au fost declarați admiși, după ce au trecut cu brio de interviu.
Unul dintre concurenți susține că are dubii serioase cu privire la organizarea concursului. Andrei Ovidiu Pascal, în vârstă de 38 de ani, absolvent al Facultății de Matematică din cadrul Universității de Vest din Timișoara, s-a înscris pentru posturile de consilier debutant. A fost primul concurs de angajare la care a participat la o instituție de stat, iar experiența l-a marcat. „Nu am mai participat până acum la un concurs de angajare la o instituție de stat și am plecat de la premisa că va fi cât de cât corect, dar m-am înșelat. Am fost extraordinar de dezamăgit și chiar m-am simți umilit de nota care mi s-a acordat la proba de interviu. Este vorba de o discrepanță foarte mare între nota de la proba scrisă și cea de la interviu“, a precizat Andrei Ovidiu Pascal.
„Mi se pare strigător la cer ceea ce s-a întâmplat“
Andrei Ovidiu Pascal se simte umilit de nota primită la proba de interviu și, dacă știa că lucrurile vor merge în această direcție, nu se mai prezenta la concurs: „Nu susțin că o prestația la un interviu de zece minute poate să fie perfectă, dar de 20 de puncte, în condițiile în care la scris am luat 90 de puncte, asta înseamnă că am fost mut. Rezultă că am luat nota 2. Este clar că au existat și niște sincope, dar să primesc nota 2, mi se pare strigător la cer ceea ce s-a întâmplat, în condițiile în care primele 7-8 minute au fost despre experiența profesională, după care au fost anumite discuții pe Legea Pensiilor nr. 262/2010. Am răspuns liber și s-a văzut că am știut și că am învățat legea. Mă simt umilit. Dacă știam că asta urma să se întâmple, nu mai pierdeam o săptămână din timpul meu în care am stat și am învățat“.
Candidatul care a hotărât să povestească experiența pe care a trăit-o susține că a fost șicanat de către unii dintre membrii comisie: „A fost o organizare defectuoasă în privința atitudinii comisiei. Eu port ochelari și atunci când vorbeam mi se mai abureau din cauza măștii, astfel că am lăsat-o puțin mai jos. Mi s-a atras atenția de către președintele comisie că voi fi dat afară din concurs, asta în condițiile în care cel puțin doi dintre membrii comisiei nu purtau mască deloc. A fost un gen de hărțuire ca să mă distragă“.
Așteaptă rezultatul contestației
Andrei Ovidiu Pascal a depus contestație și așteaptă să i se prezinte înregistrarea video a probei de interviu pe care este dispus să o facă publică: „Am cerut la contestație să mi se prezinte înregistrarea video și eu o s-o fac publică, iar dacă se stabilește că prestația mea a fost de 20 de puncte atunci îmi fac mea culpa“.
Acesta recunoaște că au fost candidați care au obținut un punctaj mare la proba scrisă și, de asemenea, au reușit să obțină peste 50 de puncte la interviu și au fost, astfel, încadrați, dar au existat și candidați care au luat 50 sau 55 de puncte la prima probă și au obținut 50 sau 60 de puncte la interviu, fiind și aceștia admiși.
„Interviul este o probă care se notează exact ca și proba scrisă“
Ioana Talău, directorul Casei Județene de Pensii Gorj, a declarat că proba de interviu se notează separat, la fel ca proba scrisă: „Interviul este o probă care se notează exact ca și proba scrisă, numai că sunt alte întrebări și alte obiective pe care le urmărim. Este dreptul lor să depună contestații și am înțeles că s-au și depus. Contestațiile vor fi analizate și o să vedem care va fi situația. Comisia de contestație își va face datoria și va da răspunsul“.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj, a anunțat că s-a deschis o anchetă cu privire la concursul de la Casa Județeană de Pensii Gorj și că se efectuează verificări.