spot_img
16.2 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 28, 2023
Altele
  AcasăActualitateLa ce înțelegere a ajuns Primăria Târgu Jiu cu Polaris, în scandalul...

  La ce înțelegere a ajuns Primăria Târgu Jiu cu Polaris, în scandalul gunoaielor

  Târgujienii ar putea avea parte de o dublare a tarifului la gunoi. De vină este scandalul apărut după ce APM a interzis depozitarea deșeurilor în groapa de gunoi a orașului, ca urmare a deficiențelor depistate la firma Polaris.

  Primarul Marcel Romanescu spune că a ajuns la o înțelegere cu reprezentanții societății. Astfel, tariful va rămâne la fel până ce instanța de judecată va da dreptate uneia dintre părți.

  Edilii târgujieni au reușit, în urma negocierilor cu Polaris, să convingă firma de salubritate să reia colectarea deșeurilor din oraș. Marcel Romanescu spune că a găsit înțelegere și la autoritățile din județul vecin, respectiv Mehedinți. „Împreună cu reprezentanții Polaris am găsit soluția de depozitare la o groapă de gunoi ecologic, la cea mai apropiată distanță de Târgu Jiu. În condițiile în care distanța era foarte mare și costurile creșteau proporțional cu numărul de kilometri. Am primit un accept și de la operator și de la autoritatea publică locală. Mă refer aici doar la municipiul Târgu Jiu, nu știu ce s-a întâmplat cu alte localități care nu sunt asociate sau nu au contracte de prestări servicii cu alte societăți. De miercuri 24 aprilie, la Târgu Jiu s-a reluat activitatea de colectare a gunoaielor și depozitarea lor într-o groapă ecologică de gunoi. A fost o perioadă de doar 24 de ore în care Polaris nu a ridicat gunoaiele. Este o perioadă destul de scurtă”, a explicat primarul municipiului Târgu Jiu.

  Tarif la fel până pe 2 aprilie

  Edilul așteaptă cu interes decizia instanței, care trebuie să stabilească dacă Polaris poate folosi în continuare depozitul ecologic de la Târgu Jiu sau decizia de suspendare a activității, emisă de APM, rămâne valabilă. „Societatea va ridica gunoaiele pe un termen de până de data de 2 aprilie. În acea dată, la secția de Contencios a Tribunalului, se va judeca o acțiune pe care Polaris a depus-o în vederea suspendării efectelor deciziei emise de domnul director Giorgi de la APM. Până pe 2 aprilie societatea va ridica gunoaiele fără să solicite ajustare de tarife. După această dată, vedem ce putem face. Este normal ca indiferent de decizia care se va lua să fie convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Așa cum spune legea, acesta se întrunește la convocarea președintelui, respectiv prefectul județului Gorj. O dezbatere pe acest subiect nu strică nimănui. Ar fi corect ca hotărârea CJSU să se ia cu toți factorii decidenți la masă, adică cu toți reprezentanții instituțiilor abilitate. Nu vreau să exclud vina societății Polaris, care nu trebuia să ajungă să i se impună anumite măsuri. De când au preluat groapa de gunoi, trebuiau să realizeze investițiile astfel încât să nu ajungem într-o astfel de situație. În tot acest război, singurii care plătesc sunt cetățenii”.

  Tarif dublu pentru cetățeni Marcel Romanescu a explicat și ce costuri va presupune transportarea deșeurilor la Severin. „La ora actuală, costul cu tot cu depozitare, este de 290 lei pe tonă. Dacă din data de 3 aprilie va trebui să suportăm un tarif mai mare, prețul va fi undeva la 570 de lei pe tonă, adică aproape dublu. Asta se va repercuta în tariful impus cetățeanului. Diferența dintre groapa de gunoi de la Severin și cea de la Târgu Jiu este legată doar de distanța față de locuințe. Toate celelalte gropi de gunoi din țară nu au fost localizate la o distanță atât de apropiată de locuințe, ca cea de la Târgu Jiu. Când vorbim de conformități, groapa este mult mai conformă decât alte gropi de gunoi din țară, însă distanța dintre groapa de gunoi și cetățeanul din Târgu Jiu este foarte, foarte mică”, a mai declarat Marcel Romanescu.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: