spot_img
21.2 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateLucrări de reconstrucție ecologică pe râul Gilort

    Lucrări de reconstrucție ecologică pe râul Gilort

    O nouă serie de lucrări de reconstrucție ecologică pe râul Gilort au fost finalizate în luna septembrie în cadrul proiectului LIFE “Refacerea culoarelor de migraţie şi a habitatelor pentru speciile de pești reofili din Râul Gilort”- Fish for Life, pe raza comunei Bengești-Ciocadia, derulat de către Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în colaborare cu Invisible Nature și Universitatea din București (CCMESI).

    Lucrările includ mai multe tipuri de structuri, având ca rol principal reducerea eroziunii malurilor râului Gilort și creșterea diversității de habitate pentru speciile de pești reofili ce populează râul Gilort.

    „De asemenea, pentru refacerea conectivității pădurilor ripariene și pentru a contribui la reducerea eroziunii malurilor, în perioada noiembrie 2022 – martie 2023 au fost realizate o serie de plantări de-a lungul râului Gilort. Astfel, au fost plantați aproape 6000 de puieți și anume salcie albă (823 puieți), anin negru (2835 puieți), plop negru/plop alb (1800 puieți) și frasin (517 puieți). Din totalul puieților de anin negru plantați, 30% au fost recoltați din regenerări naturale (din arealul sitului Natura 2000 Râul Gilort și din zonele învecinate), cu respectarea condițiilor dimensionale și de calitate impuse prin standardele specifice lucrărilor silvice. Lucrările de plantare vor continua și în toamna lui 2023, suprafața totală reîmpădurită urmând a fi de 3,09 hectare.


    APM Gorj implementează, începând cu data de 1 septembrie 2017, în arealul Sitului Natura 2000 Râul Gilort, proiectul Fish for Life (Refacerea culoarelor de migrație și a habitatelor pentru speciile de pești reofili din râul Gilort). Printre speciile vizate de proiect se numără mreana vânătă (Barbus petenyi), chișcarul (Eudontomyzon mariae), porcușorul de nisip (Romanogobio albipinnatus) și dunărița (Sabanejewia balcanica)“, au transmis reprezentanții APM Gorj.

    Proiect finanțat din fondurile europene

    Proiectul este finanțat de către Comisia Europeană prin programul LIFE+ Nature, co-finanțat de Guvernul României și se desfășoară în parteneriat cu Invisible Nature și Universitatea din București. Printre obiectivele proiectului se numără îmbunătățirea diversității habitatelor pentru patru specii de pești prin reconstrucția morfologiei și caracteristicilor fizice ale albiei, îmbunătățirea conectivității longitudinale a râului Gilort și îmbunătățirea statutului hidromorfologic a cinci corpuri de râu ce acoperă o distanță de aproximativ 26 de km.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: