spot_img
22 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateObiectivele PTTJ Gorj și implicarea Greenpeace

    Obiectivele PTTJ Gorj și implicarea Greenpeace

    Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ) aferent județului Gorj a fost elaborat având la bază proceduri diferite față de cele clasice, aplicabile în astfel de demersuri ale autorităților publice. Astfel, pentru a avea certitudinea că sumele ce pot fi atrase din Fondul pentru o Tranziție Justă (FTJ) au o transpunere concretă în realitate și în necesitățile de investiții existente la nivelul județului, Consiliul Județean Gorj a decis să consulte mediul de afaceri și nu numai, prin intermediul unui chestionar online, în vederea stabilirii obiectivelor PTTJ. Un aspect interesant a fost acela că, în urma centralizării ideilor de proiecte, tendința clară a mediului antreprenorial și a sectorului public a fost spre utilizarea surselor de energie regenerabilă. În acest context, unul din membrii Grupului de lucru, respectiv fundația Greenpeace, cunoscută pentru promovarea la nivel european a acestor surse de energie, a propus o analiză extinsă a acestui domeniu de activitate și a aplicabilității sale la nivelul județului Gorj.

    În urma centralizării ideilor de afaceri, prin intermediul chestionarului on-line, a reieșit că resursele financiare ale FTJ pot fi dirijate către trei obiective, respectiv: 1. Dezvoltarea antreprenoriatului, creșterea competitivității și a diversificării economice, a cercetării, inovării și a digitalizării; 2. – Sprijinirea investițiilor în tehnologii și infrastructuri de energie curată pentru reducerea poluării și consolidarea economiei circulare; 3. Creșterea ratei de angajare. Fiecare dintre aceste obiective are o serie de operațiuni prin intermediul cărora pot fi atinse țintele propuse, printre acestea numărându-se înființarea de companii în toate domeniile de activitate, cu extindere în cât mai multe zone ale județului, pentru a elimina disparitățile actuale, investiții în parcuri și ferme fotovoltaice sau în eficiența energetică a clădirilor, atât din mediul privat cât și din sectorul public sau înființarea de centre de pregătire, calificare și recalificare.

    Peste 4.800 de IMM-uri noi în județ

    În situația în care aceste obiective sunt atinse, mediul antreprenorial din județ ar putea primi un imbold semnificativ și, totodată, economia Gorjului s-ar diversifica foarte mult, comparativ cu situația din prezent. Una din contribuții, spre exemplu, ar fi aceea că ar crește rata de înființare a companiilor noi, apărute prin dezvoltarea de afaceri finanțate din FTJ, de la 300/an, cât este acum, la 600/an. Iar acest lucru înseamnă că, în perioada 2022-2030, ar urma să apară peste 4.800 de noi IMM-uri în Gorj. Cum o astfel de întreprindere are între 1 și 3 angajați, ar fi generate, estimativ, între 4.800 și până la 14.400 de noi locuri de muncă la nivelul județului. Un aspect important este acela că atingerea acestor obiective este realizabilă având în vedere că ideile în baza cărora au fost stabilite a reieșit în urma unei consultări publice și că, fără îndoială, atât cei care au răspuns până acum cât și cei care vor participa la consultările viitoare, sunt direct interesați de accesarea fondurilor și, implicit, de implementarea proiectelor.

    Suportul Greenpeace și studiul pentru proiectele „verzi”

    Majoritatea ideilor de afaceri centralizate au vizat investiții în care energia regenerabilă sau eficiența energetică sunt elemente de bază, indiferent că propunerea viza o activitate în domeniul agricol sau un centru de perfecționare. Astfel, tendința clară către sectorul „verde” a devenit motorul principal al elaborării PTTJ. În acest context, a reieșit o necesitate în a cerceta mai amănunțit potențialul pe care Gorjul îl are în acest sector. De altfel, Gorjul se află în una din cele mai favorabile zone de dezvoltare a producției de energie fotovoltaică, cu un potențial de 20, până la 80 GW, conform Raportului Clean energy technologies in coal regions, publicat de EU Science Hub în 2020. Însă, pentru a avea o imagine cât mai detaliată cu privire la ce înseamnă, de fapt, acest potențial, fundația Greenpeace, în calitate de membru al Grupului de lucru pentru elaborarea PTTJ Gorj, a propus întocmirea unui studiu, ca document-suport, care să scoată în evidență avantajele județului în producția de energie „verde”. Studiul a fost elaborat de Energy Policy Group România și urmează să fie prezentat pe 2 septembrie, la Sala Maură a Consiliului Județean Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: