spot_img
17.6 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 22, 2023
Altele
  AcasăActualitatePrincipalele probleme care stau în calea includerii Ansamblului monumental „Calea Eroilor“ în...

  Principalele probleme care stau în calea includerii Ansamblului monumental „Calea Eroilor“ în patrimoniul UNESCO

  O serie de probleme stau în calea includerii Ansamblului monumental „Calea Eroilor“ în patrimoniul UNESCO. „Autorităţile au realizat repetate demersuri în acest sens, cel mai recent datând din anul 2018 (când dosarul a fost retransmis Comitetului Patrimoiului Mondial de pe lângă UNESCO, după ce a fost revizuit conform cerinţelor din 2014). Însă, pentru a creşte şansele de reuşită ale candidaturii din 2018, este necesară remedierea unor recomandări şi probleme, în perspectiva unor vizite ulterioare din partea experţilor UNESCO. Evaluările realizate de specialiştii implicaţi în gestionarea Ansamblului au scos la iveală deficienţe (de dezvoltare urbană sau comercială, de accesibilitate, infrastructură, transport, de poluare a aerului, de întreţinere a operelor sculpturale) şi necesitatea implementării unor soluţii/ responsabilităţi care pot elimina incompatibilităţile funcţionale/ disfuncţionalităţile urbanistice. (…) În prezent, deciziile administrative aparţin Primăriei şi Consililui Local Târgu Jiu, care sunt interesate să adopte în 2021 măsuri concrete care să rezolve următoarele chestiuni stringente pentru demersul iniţiat: obţinerea de fonduri pentru restaurarea operelor sculpturale şi continuarea proiectului de modernizare şi amenajare peisagistică a Căii Eroilor; recuperarea celor două tronsoane ale podului metalic Jiu şi punerea în valoare, în relaţia cu Parcul Constantin Brâncuşi şi cursul Jiului; punerea în valoare a terenului aflat între străzile Calea Eroilor, Gheorghe Tătărăscu şi Tudor Vladimirescu; amenajarea peisagistică a Grădinii Publice din cadrul zonei protejate a Ansamblului Monumental Calea Eroilor; realizarea Planului Urbanistic Zonal pentru zona construită protejată Calea Eroilor; actualizarea Planului Urbanistic General; finalizarea regulamentului pentru publicitate pe Calea Eroilor şi în zona de protecţie; continuarea monitorizării şi întreţinerii Ansamblului Monumental“, se arată într-un articol publicat pe site-ul sospatrimoniu.ro.

  Centru de Interpretare a Ansamblului Monumental Calea Eroilor

  Institutul Naţional al Patrimoniului este interesat să sprijine autorităţile locale în organizarea unui concurs internaţional pentru un proiect de realizare a unui Centru de Interpretare a Ansamblului Monumental Calea Eroilor. „Pentru punerea în valoare a terenului situat între străzile Calea Eroilor, Gheorghe Tătărăscu şi Tudor Vladimirescu, Institutul Naţional al Patrimoniului este interesat să sprijine autorităţile locale în organizarea unui concurs internaţional pentru identificarea soluţiilor de realizare a unui Centru de Interpretare a Ansamblului Monumental Calea Eroilor“, se mai prezintă pe site-ul sospatrimoniu.ro.

  De asemenea, Primăria Târgu Jiu, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România, intenţionează organizarea unui concurs de idei şi soluţii pentru amplasarea celor două module ale podului vechi, precum şi pentru amenajarea spaţiului monumentului comemorativ de la capătul podului nou, demers ce presupune şi consultarea comunităţii locale în faza de elaborare a temei.

  „Sprijinul Ministerului Culturii arată că lucrurile pot funcţiona şi dau un imbold autorităţilor locale de a face demersuri importante în vederea dezvoltării durabile a municipiului Târgu Jiu.

  Toate măsurile adoptate sunt menite să conducă la administrarea şi dezvoltarea eficientă a patrimoniului, fiind importante şi din perspectiva implicării şi conştientizării comunităţii locale asupra valorilor ansamblului.

  Înscrierea în Lista Patrimoniului UNESCO ar însemna un câştig semnificativ din punct de vedere al dezvoltării culturale, urbanistice, turistice şi de infrastructură a municipiului Târgu Jiu“, este concluzi articolului.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: