Peste 16.500 de investigații Computer Tomograf, 1.470 investigații RMN și peste 35.000 de radiografii în regim de urgență și ambulator au fost efectuate de la începutul anului și până în prezent.
„Rolul radiologiei în managementul modern al pacientului a devenit vital, deoarece, prin investigațiile radiologice și imagistice, se poate, după caz, stabili un diagnostic corect și precis. De asemenea, prin aceste investigații se poate decide care este conduita terapeutică optimă.
Astfel, potrivit medicilor, aproape fiecare pacient internat în spital beneficiază, pe durata spitalizării, de cel puțin un tip de investigație imagistică (CT, RMN, radiografie, ecografie, etc)“, a transmis Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.
„Număr foarte mare al pacienților cu insuficiențe respiratorii acute“
Activitatea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală este asigurată permanent, inclusiv prin serviciul de gardă și este împărțită între două locații: clădirea SJU de pe strada Tudor Vladimirescu și clădirea de pe strada Progresului. În cadrul laboratorului își desfășoară activitatea cinci medici radiologi specialiști și primari și un medic rezident, precum și 14 asistenți medicali în sediul de pe strada Tudor Vladimirescu și 7 medici radiologi specialiști și primari, precum și 12 asistenți în locația de pe strada Progresului. Cadrele medicale au examinat, în perioada pandemiei, fără să ezite, atât pacienți pozitivi COVID-19, cât și pacienți non-COVID-19.
„Radiologia oferă o paletă tot mai largă de aplicații – de la modalități de diagnostic la proceduri intervenționale. Echipa Laboratorului SJU Târgu-Jiu este pregătită de orice provocare, mai ales că medicii care o formează au pregătire profesională complexă și diverse stagii de specializare. Avem o activitate complexă și un volum mare de muncă, dar toți suntem caracterizați de dorința de perfecționare profesională. Numărul pacienților care au nevoie de serviciile acestui laborator este mare și, din păcate, numărul de medici radiologi este destul de mic. În pandemie, am trecut prin etape diferite de dificultate, în special datorită faptului că investigațiile imagistice joacă un rol crucial atât în diagnosticul integrat, cât și în managementul clinic al pneumoniei COVID-19. În contextul epidemiologic actual, ne confruntăm cu un număr foarte mare al pacienților cu insuficiențe respiratorii acute care se adresează preponderent în regim de urgență. Pe de altă parte, impactul pandemiei asupra pacienților cronici a constat în limitarea adresabilității acestora la unitățile spitalicești, la momentul prezentării expunând forme imagistice atipice de boală”, a declarat Dr. Roxana Folcuți, medicul șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală.