spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 1, 2024
Altele
    AcasăEconomicAproximativ 400 de locuri de muncă, la CE Rovinari

    Aproximativ 400 de locuri de muncă, la CE Rovinari

    30 septembrie este data stabilită de conducerea CE Rovinari, pentru deschiderea celor cinci oferte depuse de către companiile internaţionale, interesate de construcţia noului Grup Energetic de minim 500MW. Directorul general Tiberiu Trotea a precizat că odată cu punerea în funcţiune a acestui nou obiectiv se vor crea aproximativ 400 de locuri de muncă. Prin această investiţie, Complexul Energetic Rovinari va deveni o companie competitivă pe piaţa energetică internaţională.

    După ce în urmă cu trei luni a fost scos la vânzare caietul de sarcini privind înfiinţarea parteneriatului public privat, privind construirea grupului energetic de minim 500 MW, la sfârşitul acestei luni va veni momentul mult aşteptat, cel în care se vor deschide ofertele de participare a companiilor interesate. Informaţiile obţinute indică faptul că pe 30 septembrie, odată cu deschiderea pachetelor de participare se va analiza oferta financiară a posibilului investitor, care este capacitatea noului grup, dar şi cât de viabil este proiectul. În ceea ce priveşte aportul Complexului, acesta va pune ulterior la dispoziţia investitorului, terenul, clădirile, linia electrică, materia primă-cărbunele, într-un cuvânt aportul termocentralei fiind în natură. În ceea ce priveşte contribuţia investitorului acesta va participa la construcţia noului grup cu partea financiară. De altfel, toate aceste aporturi vor fi aduse în cadrul unei societăţi ce va funcţiona sub forma unui parteneriat public privat şi care în funcţie de cota de participare a fiecărei părţi va stabili cine va fi acţionarul majoritar. Cu încă un grup de minim 500 MW şi alte patru grupuri de 330 MW, producţia de cărbune necesară funcţionării acestor coloşi se va ridica în următorii ani la 15 milioane tone/an, în condiţiile în care acum este de 7 milioane tone /an. Pe lângă construirea în sine a grupului, societatea mixtă va trebui să monteze şi instalaţia de desulfurare şi cea de captare-stocare a carbonului.

    Trotea: „noul grup energetic va avea o durată de viaţă de 30-40 de ani”

    Intenţia de construire a unui grup energetic de minim 500 de MW a stârnit interesul investitorilor în domeniu, conducerea Complexului Energetic Rovinari primind, până în prezent, cinci scrisori de intenţie în acest sens, două de la companii chineze, una de la o companie japoneză, una de la un consorţiu european şi ultima de la o companie rusă. Cu o tehnologie de ultimă generaţie cu randament şi performanţă, directorul general Tiberiu Trotea estimează că „noul grup energetic va avea o durată de viaţă de 30-40 de ani. Vor exista modernizări pe mediu, va continua activitatea de extragere a cărbunelui şi odată cu asta realizarea unui nou obiectiv la nivel tehnic mondial”. Cât priveşte partea socială, Trotea consideră că odată cu punerea în funcţiune a acestui nou grup energetic se vor crea aproximativ 400 de locuri de muncă în judeţ, lucru extrem de important în condiţiile în care, la nivel naţional, Gorjul se află printre zonele „fruntaşe”, în ceea ce priveşte rata crescută a şomajului.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: