spot_img
22 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicSituaţie de criză

    Situaţie de criză

    Situaţia datoriilor CET-urilor faţă de SNLO, dar şi poziţia oficialilor FMI, vis-a-vis de privatizarea sistemului energetic şi chiar interpelarea lui Ruşeţ, adresată premierului Boc, lasă loc de îndoieli şi nemulţumiri din partea social-democraţilor. De argumente a avut grijă Laurenţiu Ciurel, vicepreşedinte al PSD Gorj, care a tranşat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, realitatea economică şi socială a judeţului.

    Problema datoriilor cumulate de CET-uri către SNLO „a devenit din gravă, tragică”, este de părere fostul director al CE Rovinari, Laurentiu Ciurel, care spune că răspunzător pentru situaţia creată este Guvernul. La îndemână are şi argumente. „În ultimii doi ani, guvernul a alocat bani CET-urilor, în diferite rânduri, două ştiu eu, pentru plata datoriilor către SNLO. Acest lucru nu s-a realizat din cauza redactării defectuoase a Hotărârii de Guvern, care nu a obligat prin text, ca aceşti bani să meargă direct la SNLO”. Datoriile acumulate de CET-uri la SNLO se ridică la 3800 de miliarde de lei vechi, din care o mare parte sunt penalităţi la bugetul de stat, în timp ce de încasat au 4000 de miliarde de lei vechi de la diferite CET-uri din ţară, care refuză să plătească(CET Craiova, cu 1113 miliarde de lei vechi, RAAN Drobeta Turnu Severin, cu 498 de miliarde de lei vechi, dar şi CET-uri clasice, Braşov, Arad, Govora).

    Contracte deficitare

    „Mult disputata datorie a CET Craiova, blamată de SNLO, la momentul interpelării şi chiar şi acum, nu există”, mai spune Ciurel. Argumentul stă în modul în care SNLO a încheiat contractele pentru livrare cărbune. „Contractele au fost prost făcute de SNLO pentru livrare cărbune, pentru că stipulează perioade foarte lungi de scadenţă la plată. Cărbunele se livrează azi, iar banii se dau peste 60-90 de zile. SNLO plăteşte lunar la bugetul de stat, dar încasează din trei în trei luni sau, mai grav, din patru în patru luni. Aşa se ajunge la dezechilibrul balanţei lunare, care duce la cumulul de penalităţi, ca în final, ponderea sumei să fie dată de penalităţi şi nu de datoria iniţială”.

    La plata da, la beneficii ba

    Scumpirea energiei a fost un alt subiect pus pe tapet de vicepreşedintele PSD Gorj. Problema e că la plata noii taxe, contribuie toţi consumatorii casnici, în timp ce producătorii din Gorj de la Turceni şi Rovinari nu primesc nimic. „S-a motivat că suma economisită, de 17,2 miliarde de lei, se va duce spre producătorii de energie, dar de bani nu vor beneficia cele două mari termocentrale, Turceni şi Rovinari. În altă ordine de idei, Guvernul a mai pus o taxă de 4,5 % pe energie pe care o vom plăti toţi şi care se va strânge întrun fond destinat doar producătorilor de energie prin cogenerare, potrivit comunicatului ANREE. Producătorii din Gorj nu primesc nimic, pentru că cele două mari termocentrale nu folosesc aburul rezidual, nu au sistem de cogenerare”, a declarat Ciurel. Acesta a amintit si de faptul că PSD se opune clar privatizării sistemului energetic, care are în vedere privatizarea resursei în detrimentul populaţiei, în timp ce oficialii FMI, ai SUA şi ai Fondului Proprietatea par să pledeze pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni inclusiv la CE.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: