spot_img
Altele
    AcasăEconomicUtilajele ascunse de Ceauşescu, dezgropate de afacerişti

    Utilajele ascunse de Ceauşescu, dezgropate de afacerişti

    Utilajele miniere îngropate în urmă cu mai bine de 20 de ani în zona Beterega din apropierea Sucursalei Energetice Rovinari au stârnit tot mai mult interesul unor gorjeni. Pe lângă faptul că vor să dezvolte o afacere şi să creeze locuri de muncă, persoanele în cauză vor mai întâi să pună mâna pe miile de tone de fier de la utilajele îngropate în perioada anilor 1987.

    Zona Beterega sau mai bine spus fosta groapă de cenuşă a fostului Complex Energetic Rovinari stârneşte tot mai mult interesul unor gorjeni. În perioada anilor 1987-1988, o simplă sesizare adresată forurilor de conducere de la Bucureşti a dus la începerea unor acţiuni de verificare în termocentrala de la Rovinari, acţiune ce s-a finalizat cu măsuri dure, respectiv arestarea unor factori de conducere. Teama că, la acţiunea de control efectuată de superiorii din minister, ar putea fi descoperite anumite nereguli, a făcut ca o parte din utilajele miniere să fie aruncate în groapa cu apă de la Beterega şi acoperite cu pământ. În acea perioadă termocentrala Rovinari funcţiona sub regim militarizat, fapt ce a făcut ca şi militarii să ajute la aşa zisa misiune de aruncare a utilajelor miniere în zona Beterega. Conform unor surse se pare că utilajele respective existau faptic, dar nu şi scriptic, motiv pentru care se dorea dispariţia lor. Aşa se face că după controlul efectuat la depozitul de materiale s-a dispus arestarea unor persoane din conducerea de atunci a termocentralei pentru neglijenţă în gestionarea depozitului. Odată aruncate în groapa cu apă de la Beterega nimeni nu s-a mai interesat de scoaterea lor, aşa că au rămas aruncate în apă iar cu trecerea timpul groapa de la Beterega a devenit groapă de cenuşă. Persoanele care au martori la controalele efectuate în perioada anilor 1987 îşi amintesc cu emoţii de vizitele efectuate de vice-priministrul Ion Dincă, dar şi măsurile dure luate. Aşa se face că acum, când peste groapa de cenuşă s-a aruncat steril pentru a se evita poluarea oraşului pe timp de vânt, mai sunt persoane care-şi aduc aminte şi care par interesate de scoaterea la lumină a acestor utilaje miniere. Lame de la buldozere se găsesc şi în Lacul Moi, la o adâncime de peste 50 metri. Surse din sistem au declarat că de fapt utilaje miniere îngropate în pământ sunt în tot Bazinul Olteniei şi asta pentru că în acea perioadă nu se obişnuia a se repara excavatoarele şi buldozerele. Aceleaşi surse au mai declarat că utilajele erau îngropate pentru a nu le vedea activiştii de partid.

    Interesaţi de utilaje

    Zona Beterega devine, de la o zi la alta, tot mai atractivă pentru unii gorjeni. Interesul este dublu, ca şi avantajul urmărit. Pe de o parte persoanele în cauză doresc să concesioneze terenuri acea zonă pentru punerea pe roate a unor afaceri, iar de altă parte vor ceea ce pământul ascunde de mai bine de două decenii, şi anume utilajele cu miile de tone de fier. Surse din sistemul minier şi energetic susţin că acest plan nu prea dă roade, pentru varianta a doua. Practic, surse din sistemul minier susţin că se poate dezvolta o afacere la Beterega, dar nu se pot scoate utilajele din pământ. În primul rând nu se cunoaşte zona cu exactitate unde au fost îngropate utilajele. Atunci, acolo era apă iar acum sunt la metrii adâncime în pământ. Şansele sunt reduse pentru că este o posibilitate mică de eliberare a autorizaţiei de mediu, în vederea decopertării”, a explicat persoana în cauză, care a mai susţinut că o astfel de acţiune nu are eficienţă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: