O sentință definitivă a Curții de Apel Alba Iulia deschide posibilitatea intrării în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), scrie energynomics.ro
Complexul a mai fost în insolvență în 2016, aceasta fiind singura soluție pentru evitarea falimentului. CEH se va diviza, urmând ca termocentrala Mintia să treacă în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara, potrivit unei ordonanţe ce a fost adoptată deja în Senat. Astfel, CEH se va împărţi în două noi entităţi juridice, prima fiind termocentrala Mintia, în timp ce a doua va grupa minele de cărbune din Valea Jiului şi termocentrala Paroşeni – sub o nouă denumire – Complexul Energetic Valea Jiului.
Anul trecut, Comisia Europeană a informat că producătorul de energie a primit din partea României un ajutor de stat ilegal, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, prin patru împrumuturi finanţate din fonduri publice, pe care acum statul trebuie să-l recupereze. CEH estimează pierderi de 397,09 milioane lei în acest an, intrând astfel în al şaptelea an consecutiv de rezultate negative.
În luna septembrie, minerii au obţinut nu doar creşterea anumitor sporuri, ci şi drepturi de care nu au beneficiat până în prezent.
Preşedintele Sindicatului “Muntele”, Darius Câmpean, afirma pentru Radio România că s-au introdus primele de Ziua Meseriei – Energeticienii vor lua primă cu ocazia Zilei Energeticianului, iar minerii vor lua primă cu ocazia Zilei Minerului.
”De asemenea, am introdus acele deconturi parţiale ale biletelor de odihnă. Acestea sunt două elemente pe care noi nu le-am avut în CCM-ul trecut şi acum sunt în plus.
Sunt unele măriri: coeficienţii de ierarhizare, pe care i-am actualizat, sporul de fidelitate, unde am intervenit cu o sesie de modificări, în sensul creşterii acestuia, ajutorul de încălzire, care a crescut, nivelul tichetelor de masă, care, din nou, a înregistrat creşteri”, spunea Câmpean. Toate aceste creşteri au avut loc pe fondul unui viitor incert al companiei, care se află în continuare în topul datorinicilor către bugetul de stat.
În plus, cantitatea de huilă extrasă în Valea Jiului însumează 1.400 de tone pe zi, insufucient funcţionării celor două termocentrale din judeţ, care ard pe perioada iernii și cărbune din import.