Este imperios ca în acest an să fie restaurată Coloana fără Sfârșit, susține directorul Centrului de Cercetare și Documentare „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu, Doru Strâmbulescu. Acesta spune că județul beneficiază de susținerea unor gorjeni aflați în funcții cheie și că este greu de crezut că nu pot fi găsite fondurile necesare. „Sunt probleme la Coloană, mai ales pe partea de nord, unde se produce exfoliere a stratului de lac și poate fi afectat stratul de alamă. Specialistul nostru monitorizează cu atenție fiecare element al Coloanei și știe în orice moment ce se întâmplă acolo. Este un momentul pe care nu mai trebuie să-l amânăm. Nu mai putem să spunem că mai amânăm încă un an restaurarea Coloanei, sub diferite motive. Eu nu cred că nu se găsesc bani pentru a restaura operele lui Brâncuși. Județul Gorj ar putea beneficia de un sprijin enorm prin oamenii pe care-i are la vârful puterii. Costurile nu sunt unele suportabile de Primăria Târgu Jiu, decât dacă ar renunța la unele investiții, ceea ce nu este cazul, pentru că, până la urmă ansamblul brâncușian este un bun de interes național. Obligația Institutului Național al Patrimoniului care sunt partenerii noștri onorabili și foarte activi țin cont de acest lucru și sunt convins că se vor găsit mijloacele economice și financiare prin care să se rezolve aceste lucruri.
Includerea ansamblului în patrimoniul UNESCO ar putea să fie afectată
Doru Strâmbulescu a precizat că procedura de includere a ansamblului monumental de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO poate să fie influențată în mod negativ, dacă restaurarea nu va fi realizată, și că se poartă discuții ca banii să fie introduși: „Se poartă discuții importante pe această temă. Nu mă aflu printre cei care poartă aceste discuții și nu aș putea să precizez stadiul acestor, dar există un motiv foarte serios pentru statul român și pentru instituțiile care gestionează domeniul cultural pentru că se apropie data în care se va pune în discuție soarta ansamblului în vederea includerii în Patrimoniul UNESCO. Nimeni nu își poate asuma un eșec. Ce să spune instituțiile statului român, că nu au avut bani să restaureze ansamblul? Cred că nu ar crede nimeni acest lucru. Sumele nu sunt foarte mari și pot fi găsite și prin proiecte europene. (…) Suntem într-un ritm accelerat în privința includerii Ansamblului Calea Eroilor în patrimoniul UNESCO. Poate doar un accident va face ca în acest an să nu se scrie proiectul de intervenție la opere și să nu se realizeze restaurarea ansamblului“.
Intervenții la operele din piatră
În acest an va avea loc cel puțin o intervenție de curățire și biocidare la operele din piatră ale marelui sculptor care se află în Parcul Central. „Centrul Brâncuși a are planificată o intervenție, s-ar putea să mai există încă una, și se vor prevedea sumele necesare de bani, care nu sunt foarte mari, pentru aceste intervenții asupra operelor din piatră.
Intervenția care s-a făcut anul trecut în toamna ar fi trebuit realizată vara și trebuie făcută în mod constant“, a precizat Doru Strâmbulescu la o emisiune la un post de televiziune locală.