spot_img
14.9 C
Târgu Jiu
duminică, mai 26, 2024
Altele
    AcasăSocialMotrul, cel mai tânăr oraş din ţară

    Motrul, cel mai tânăr oraş din ţară

    Nimic nu poate fi mai frumos decât viaţa liceenilor, presărată cu ore de clasă, cu spectacole de Miss, cu olimpiade, cu concursuri sportive, cu prietenii pe Facebook, cu emoţii de dragoste, cu discuţiile contradictorii cu părinţii, cu vacanţele la bunici, cu excursiile, cu băncile din parcuri, cu primii fluturi în stomac, cu inimioare pline de dragoste. Oraşul Motru conduce topul naţional al elevilor. Astfel dintr-o populaţie totală de 23.000 de locuitori, 9.800 sunt elevi. Motru este şi o pepinieră formidabilă de viitori studenţi pentru universităţile din Timişoara, Craiova, Cluj şi Bucureşti.

    Radu Dancău un elev (model pentru mine) şi pentru colegii lui s-a pregătit îndelung sufleteşte şi logistic pentru a intra în prima clasă (de elită) a Colegiului Naţional George Coşbuc din Motru. Şi-a propus această ţintă din totdeauna. Radu a fost susţinut permanent de mama lui şi de tatăl lui, părinţi model care au investit enorm în educaţia şi perfecţionarea unicului fiu. L-am întâlnit pe Radu, după ce s-a întors dintr-o excursie la Viena, zâmbind şi butonând simultan cele două mobile. L-am oprit şi l-am rugat să-mi dea un interviu care să fie citit de cei 450 de elevi din clasele a 8-a ale celor 3 şcoli generale din Motru. Amabil şi dezinvolt (ca un adevărat Brad Pitt de Motru) s-a aşezat la o masă în faţa mea şi a laptopului meu şi mi-a răspuns, cu interes la cele 24 întrebări.

    Cum te-ai simţit văzând că se apropie examenul de capacitate?
    Deşi sunt o fiinţă cu autocontrol şi cu ambiţie consolidată, eram din ce în ce mai stresat deoarece doream să scap odată de cele 2 examene. Mă simţeam ca un lac de acumulare al unei hidrocentrale, care va produce cu cele 2 turbine (română) şi (matematică), 2 torente de curent electric de nota 10 (kw)

    Cu cât timp înainte ai început pregătirile pentru examen?
    De la începutul clasei a 8-a am început să mă pregătesc pentru examenul final. Am pus cărămidă (la şcoală) peste cărămidă (la meditaţii), până am simţit că (în mintea mea) am construit parterul de română şi etajul cu geometrie piramidală ale hidrocentralei mele.

    Ce materie ţi-a plăcut mai mult în gimnaziu; matematica sau româna ?
    Răspunsul meu arată o egalitate: matematica şi româna
    Matematica îmi place pentru că este o materie precisă şi sigură, ce poate fi măsurată şi cuantificată. Afli imediat rezultatul exact. Este ca o clădire unde se vede acoperişul de departe. Româna îmi place pentru creativitatea şi talentul pe care trebuie să le împleteşti în elaborarea fiecărei compuneri sau fiecărui eseu. În schimb gramatica este ca matematica, o materie exactă, un puzzle în care fiecare cuvânt ocupă poziţia sa exactă în cadrul unei fraze.

    Cât timp ai lucrat zilnic pentru examen?
    În medie, lucram 5 ore pe zi, cu mici pauze de decompresie (dialoguri pe Face cu prietenii)

    Cum credeai ca va fi examenul?
    Credeam ca v-a fi mult ai greu şi credeam că voi avea mult mai multe emoţii, dar am lucrat foarte mult şi asta a dat roade.

    Cum te-ai simţit cu o seară înainte de examen?
    Ca un sportiv ce stă pe un bloc start la proba de viteză de 200 m plat. Am ştiut că o să trec linia de finish şi eram relaxat deoarece aveam de alergat două probe pentru a mă califica în finală. Am „alergat ” multe probe la antrenamentele zilnice.

    Ce ai făcut în dimineaţa examenului?
    M-am trezit foarte devreme şi m-am pregătit ca în fiecare dimineaţă să merg la şcoală.

    Ce ai luat cu tine la examen?
    Toate cele necesare pentru un examen serios: trusa de geometrie cu: echer, linie, creioane, raportor si compas + 4 pixuri în perfectă stare de funcţionare + gumă de şters+ iconiţa mea

    Cum te-ai simţit în bancă la examen?
    Am trăit 3 sentimente: la început am fost stresat şi aveam mulţi nervi, apoi m-am concentrat asupra rezolvării subiectelor, devenind calm, iar la sfârşit am controlat rezolvările dorind ca totul să iasă bine.

    Cum ţi-ai stăpânit emoţiile?
    Atunci când am văzut subiectele am scăpat de emoţii foarte repede pentru că subiectele erau mult mai uşoare decât credeam eu că vor fi. În timpul pregătirii mele am rezolvat sute de exerciţii mult mai dificile.

    Ai avut presimţiri că totul va fi bine?
    După examenul de română am avut impresia că nu voi prinde clasa a 9 A- ţinta mea – pe care o doream, dar după examenul la matematică am ştiut că voi intra fără probleme.

    Descrie pe scurt cum ai rezolvat punctele examenului?
    La română am rezolvat subiectul 5 pe ciornă iar celelalte subiecte le-am făcut direct pe foile de examen. La matematică am rezolvat toate subiectele direct pe foile oficiale.

    Cum te-ai simţit când ai predat foile de examen?
    Uşurat, eram conştient că am făcut 2 lucrări bune şi că intrarea mea la liceu era asigurată.

    Ai fost tentat să copiezi?
    Nu. Am greşit din neatenţie la un subiect de română. De la început am hotărât să fiu corect. Nu vroiam să risc. Nu mă gândeam la copiat deoarece nu vroiam să îmi ruinez toate şansele de a intra la liceu.

    Ce ai făcut în cele două zile dintre examene?
    În cele două zile rămase până la examenul de matematică am mai studiat cu profesorul meu de mate subiectele care s-au dat în anii trecuţi, pentru a-mi reaminti ceea ce poate uitasem.

    Cum te-ai simţit la al doilea examen?
    Nu am fost aşa de stresat deoarece eram conştient că voi lua o notă mai mare decât la primul examen. Mi-am dat seama că examenul de capacitate este de dificultatea unui test.

    Ce senzaţie ai avut când ai terminat cu examenele ?
    Eram foarte fericit. Fiind conştient că prima dubletă de examene m-a propulsat spre examenele de maturitate care vor veni peste 4 ani, cu ajutorul Bunului Dumnezeu. Vroiam să plec în bine meritata vacanţă şi să mă relaxez după un an de pregătire.

    Cum te-ai simţit când ai aflat rezultatul pe listele de admitere?
    Foarte fericit. Am ştiut că o să intru în clasa premianţilor. Am fost fericit pentru 10 de la mate.

    Cum ai sărbătorit succesul tău?
    Am mers împreună cu mama şi cu tatăl meu la o terasă şi am vorbit despre viitorul meu.

    A consemnat Alexandra Şalavarin

    Te-ar mai putea interesa

    7 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: