spot_img
Altele
    AcasăHeadlinesTrei ani fără Viorel Gârbaciu

    Trei ani fără Viorel Gârbaciu

    Astăzi se împlinesc trei ani de când Viorel Gârbaciu ne-a părăsit, dar realizările sale din cultura gorjeană sunt și acum prezente în sufletele oamenilor.

    S-a născut pe data de 1 iulie 1948 în comuna Telești, într-o familie de învățători. Studiile primare le-a făcut chiar cu tatăl său, dascălul Gheorghe Gârbaciu, după care urmat Liceul „Tudor Vladimirescu“, unde l-a avut diriginte pe celebrul profesor și animator cultural Titu Rădoi, care și-a lăsat amprenta asupra sa. A absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității București.
    În anul 1968, a fondat, alături de alți prieteni, formația vocal-instrumentală „Melodic Group“ a Casei Municipale de Cultură Târgu Jiu. Din anul 1972 a fost membru al Cenaclului literar „Columna“, al cărei secretar a fost între anii 1980 și 1986.
    A debutat literar cu un grupaj de de poezie în Antologia „Gorjul literar V“, îngrijită de Titu Rădoi.

    Viorel Gârbaciu a activat, din anul 1976, ca profesor de muzică și română la Liceul Industrial „Constantin Brâncuși“, iar un urma succeselor pe care le-a avut în domeniul artei spectacolului, în anul 1980 s-a transferat ca profesor conducător de activitate la Cenaclul literar și Casa Pionierilor și Șoimilor Patriei din Târgu Jiu, devenită ulterior Palatul Copiilor unde a obținut, alături de interpreții și formațiile instruite, sute de premii. „Azur“ și „Strunga“ sunt formațiile asupra cărora și-a pus cel mai mult amprenta.
    Viorel Gârbaciu a intrat, în anul 1994, în administrația culturală a județului Gorj, la Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. În același timp a coordonat activitatea editurii „Punct“, care i-a promovat pe scriitorii gorjeni de valoare.
    În anul 1997, Viorel Gârbaciu a fost numit consilier șef al Inspectoratului pentru Cultură Gorj, care a devenit după anul 2000 Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Gorj. În această calitate, a conceput și organizat numeroase proiecte și programe culturale.
    Din anul 2004, Viorel Gârbaciu a ocupat funcția de director al Școlii Populare de Artă Târgu Jiu, care a cunoscut o dezvoltare impresionantă. Numărul de elevi s-a dublat și au fost înființate noi secții.
    Au fost înființate Trupa de teatru de păpuși „Pinocchio“ și Orchestra de cameră „Lyra Gorjului“, iar în martie 2005 se năștea Ansamblul folcloric „Maria Lătărețu“, care a devenit rapid foarte apreciat la nivel național datorită soliștilor și instrumentiștilor de mare valoare.
    Un alt proiect de succes care a dus județul Gorj pe primul loc în țară în muzica tradițională a fost cel de revitalizare al tarafurilor. Astfel, județul Gorj a fost pe primul loc în ceea ce privește numărul tarafurilor de lăutari din România.


    Viorel Gârbaciu este autor a mai multor volume de poezii, în special dedicate copiilor pe care i-a iubit foarte mult. A iubit, de asemenea, și radioul, fiind înzestrat cu o voce remarcabilă. A realizat la posturile Radio Târgu Jiu și Radio Omega emisiuni care s-au bucurat de mare succes și prin care a reușit să promoveze poezia și muzica de calitate.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: