spot_img
16.7 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăSpecialMărţişoarele au apărut în oraşul lui Brâncuşi

    Mărţişoarele au apărut în oraşul lui Brâncuşi

    Luna Mărţişorului se apropie cu paşi repezi iar comercianţii sunt în febra pregătirilor. După munca asiduă depusă în ultimele luni, pentru confecţionarea celor mai frumoşi vestitorii ai lunii femeilor, comercianţii au pus la punct şi ultimele detalii. Încă de dimineaţă, pe o vreme ce indica mai mult venirea iernii, decât venirea primăverii, aceştia s-au instalat „cu cortul”, pe bulevardele din oraşul lui Brâncuşi.

    Aproximativ 46 de comercianţi şi-au depus cererea la primărie, pentru un spaţiu de „centru” unde îşi pot expune marfa. Cum luna martie se apropie, aceştia au venit, încă de ieri dimineaţă şi pe vremea geroasă, au expus podoabele, cu care speră să fure ochii gorjenilor. Pe fondul crizei financiare, dar şi pe fondul problemelor din ultima perioadă, cei mai mulţi comercianţi se tem, că vânzările nu vor merge „Stăm atâtea zile, cât ne va permite buzunarul. Sperăm să vindem toate mărţişoarele, dar ne temem, pentru că a venit peste noi criza financiară. Am rămas cu marfă şi de anul trecut. De-abia am reuşit să o vindem”, a spus unul dintre comercianţi. Deşi mai sunt câteva zile până la 1 martie, gorjenii nu se îngrămădesc să cumpere mărţişoare „fiind prima zi, clienţii nu prea şi-au făcut apariţia. Punem accent şi pe faptul că vremea este destul de urâtă. Sperăm ca de Dragobete şi de 1 şi 8 martie, să apară şi clienţii”, a mai spus acelaşi comerciant. Anul acesta oferta este destul de diversificată.

    Taxa de „mărţişor”, cea mai mare în Gorj

    Gorjenii au şansa să aleagă, dintre cele mai frumoase mărţişoare, majoritatea lucrate manual. Bijuteriile din argint dar şi cele din diferite materiale eco, şi-au făcut şi ele apariţia. Potrivit comercianţilor, preţurile sunt unele de criză „avem mărţişoare de la 50 de bani până la 10 lei. După buzunarul fiecăruia”. Nici florile nu au lipsit din decor. Cele mai frumoase buchete dar şi cele mai originale, au fost expuse pe centru. De menţionat este faptul că toţi cei care a depus cerere la primărie, pentru un spaţiu, unde îşi pot expune marfa, trebuie să plătească o taxă. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ramona Evulescu, a declarat „pentru un spaţiu tip Metrou, se va încasa o taxă de 72 de lei. Până acum s-au prezentat peste 46 de comercianţi dar aşteptăm în continuare. Există loc pentru fiecare. Cei interesaţi îşi pot expune produsele pe centru, în Piaţa Mică, Piaţa Mare dar şi Piaţa Debarcader. Ei au posibilitatea să stea cât vor dori, iar dacă cineva va solicita, se poate prelungi contractul”. Comercianţii susţin că taxa este foarte mare şi că nu se merită, dar îşi încearcă norocul şi anul acesta, sperând să facă vânzare „nu rentează. Avem cea mai mare taxă din toate judeţele. Nu vindem cât trebuie să dăm. Municipalitatea ar trebui să se gândească la acest aspect. Să vă dau un exemplu, în Vâlcea locul te costă 156 de lei, pentru două săptămâni. Şi în Slatina, taxa ajunge undeva la 31 de lei. Am vorbit şi cu un prieten din Ploieşti, care spunea că taxa percepută de Primărie, este de 1 leu, metrul pătrat pe zi. Este foarte puţin, comparativ cu Târgu-Jiu”. Ca să respectăm tradiţia, mărţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. El se poartă de la 1 martie până când se arată semnele de biruinţă ale primăverii, până se aude cucul cântând, până ce înfloresc cireşii ori trandafirii, până ce vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărţişorul nu se aruncă, ci se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: