spot_img
11.1 C
Târgu Jiu
luni, septembrie 16, 2024
Altele
    AcasăActualitate(VIDEO) „Brățări salvatoare” din noduri marinărești, noua provocare la muzeu

    (VIDEO) „Brățări salvatoare” din noduri marinărești, noua provocare la muzeu

    Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” nu contenește să-i surprindă pe participanții Programului de Educație Muzeală, care sunt întâmpinați cu teme din ce în ce mai incitante, care le dezvoltă abilitățile și îndemânarea și le oferă posibilitatea să învețe lucruri ce le sunt folositoare în viață. În această săptămână, invitatul special, Costel Mîndroiu, fost marinar în Marina Militară Fluvială pe Dunăre, a venit tocmai de la Brăila, să-i învețe pe cei prezenți cum poți face, dintr-un banal șnur, noduri marinărești, cablu de tracțiune, dar și o brățară mai specială. Pe aceasta o poți purta ca accesoriu vestimentar, dar o și poți desface urgent, ca să folosești șnurul din care a fost făcută, în caz de nevoie.

    Așa cum se obișnuiește în cadrul Programului de Educație Muzeală al Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, prima activitate a fost aceea de vizitare a unei expoziții, de această dată participanții putând s-o vadă pe „Imaculata” în diverse ipostaze. Mai mult, așa cum și-a dorit autoarea expoziției, Gabriela Tofan, aceștia au avut și bucuria să o poată atinge, ceea ce i-a încântat foarte tare. Asta pentru că, de obicei, una dintre regulile principale într-o expoziție este aceea că nu ai voie să atingi exponatele.

    În a doua parte a programului s-a vizionat un film realizat de Centrul de Televiziune și Film al Ministerului Apărării Naționale, „Vânt din pupa!”, în care cei prezenți au putut să-l vadă pe invitatul special, marinarul Costel Mindroiu, „la datorie”, din vremea când era pe vas, în cadrul unor exerciții ce reprezintă pregătirea Forțelor Navale pentru apărarea țării. După ce au văzut ce înseamnă viața de marinar, care ar putea deveni o opțiune în alegerea viitoarei profesii pentru micuții prezenți la activități, s-a trecut la atelierul practic.

    Cum faci o „brățară salvatoare”?

    Toți participanții au fost fascinați de nodurile marinărești, care sunt mai mult de 200 la număr, ca model. Despre acestea au aflat de la fostul marinar Costel Mîndroiu că se fac ușor, rezistă mult și pot fi folosite în diverse activități din viața obișnuită, nu doar pe vapor. După aceea, se desfac la fel de ușor, după activitate, sfoara sau șnurul putând fi refolosite. Provocarea pentru cei prezenți a fost să facă dintr-un șnur, de 3 mm grosime, unul mai gros, care devine de trei ori mai rezistent, pentru situația în care ai nevoie să tractezi ceva. El poate fi folosit, de asemenea, pentru realizarea unei brățări mai speciale. Aceasta merge purtată ca accesoriu vestimentar, dar, în același timp, îți poate fi la-ndemână în orice clipă, dacă trebuie să legi ceva. Ea poate fi desfăcută imediat și retransformată în șnurul de aproape 40-50 de centrimetri din care a fost făcută. Iar după ce rezolvi situația de urgență, cu șnurul din „brățara salvatoare”, poți să o faci la loc și să o porți din nou la mână, gata pregătită pentru alte viitoare urgențe.

    S-au luat la întrecere

    Deși majoritatea participanților de la aceste activități au fost copii între 4 și 10 ani, cu toții au reușit, sub atenta îndrumare a vașnicului fost marinar, îndrăgostit de nodurile marinărești, să-și facă propria brățărică. Ba, unii dintre ei chiar s-au luat la întrecere, să vadă cât de repede pot lucra și cât de multe brățări reușesc să facă până la sfârșitul atelierului. Bineînțeles că participanții și-au luat toate brățările acasă, fiind încurajați de organizatori ca, cele pe care le au în plus, să le dea cadou celor dragi, sau chiar să le vândă. Au învăț, astfel, să fructifice chiar și financiar o activitate interesantă, făcută într-o după amiază ploioasă de vineri, care le-a dat și o importantă stare de bine. Asta pentru că, pe lângă tot ce au învățat, și-au crescut stima de sine, dovedindu-și că pot face lucruri noi și utile, cu răbdare, perseverență și încredere în ei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!