spot_img
16.4 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 22, 2023
Altele
  AcasăActualitateCanalizarea din Aninoasa, o adevărată bombă ecologică: „Fecalele circulă pe câmp, pe...

  Canalizarea din Aninoasa, o adevărată bombă ecologică: „Fecalele circulă pe câmp, pe stradă și în grădina mamei mele“

  Un cetățean care deține o locuință în comuna Aninoasa a sesizat Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu privire la faptul că sistemul de canalizare este o adevărată bombă ecologică.

  Subsemnatul Duduiala Gheorghe, domiciliat în Craiova, str. Amaradia nr. 49, vă aduc la cunoștință următoarele: în comuna Aninoasa, s-a executat, pe fonduri europene, canalizare în sat Bobaia, canalizare recepționată și pusă în funcțiune, lucru dovedit de procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor. Fecalele, în urma ploilor, circulă pe câmp, pe stradă și în grădina mamei mele. Mai mult decât atât, ei și celorlalți vecini le-au fost infectate cu reziduuri toxice cele două fântâni, deoarece o parte din fecale se înfiltrează în pânza freatică și în râul Gilort. Având în vedere ca acea canalizare a devenit o bombă ecologică, va rog să luați măsurile necesare remedierii situației, și poate solicitați o expertiză tehnică a acestei canalizări și gestionarea acestui obiectiv de investiții pe fonduri europene, pentru a stabili cauzele care au condus la această stare de lucrări. Localnici satului Bobaia vor să-și recupereze daunele produse de aceasta canalizare, de la Primărie și Primar“, se arată în sesizarea depusă la DSP Gorj.

  Primar: „Acuzațiile nu sunt întemeiate“

  Primarul localității, Ilie Petroi, susține că acuzațiile nu sunt întemeiate: „Este un cetățean care nici nu locuiește în comună. Nu este adevărat ceea ce sesizează. Nu sunt locuințe branșate la sistemul de canalizare, dar, dacă sunt, înseamnă că s-au racorda clandestin. Cetățeanul respectiv a solicitat refacerea unei punți, dar pentru asta este nevoie de un proiect, nu se face peste noapte, iar, pentru că nu am făcut investiția, lansează tot felul de acuzații“.

  Elemente din  canalizare, furate

  Este vorba despre canalizarea furată bucată cu bucată, după spusele primarului, care are nevoie de investiții pentru a putea fi pusă în funcțiune.

  „S-au furat două motoare, camerele de supraveghere video cu sistem cu tot de la staţia de epurare şi capacele de la mai multe guri de canalizare. Au fost rupte uşile şi a fost furat sistemul cu camerele cu tot. Nu a fost racordată nicio locuinţă din sat, pentru că nu au existat solicitări. Nu puteam să-i obligăm pe oameni să se racordeze. Motivul este legat probabil de banii pe care ar fi trebuit să-i plătească pentru acest nou serviciu“, a relatat primarul localităţii Aninoasa. Reţeaua de canalizare are o lungime de aproximativ trei kilometri şi a costat aproximativ 300.000 de euro. Pentru că nu funcţionează, sistemul de canalizare creează o serie de probleme. În perioada ploioase, apa se strânge în cămine şi există pericolul să iasă pe drumurile din localitate.

  Ca să nu refuleze, intervenim cu o vidanjă şi scoatem apa din cămine. Vrem să dezvoltăm în continuare sistemul de canalizare în toată localitatea“, a declarat primarul Petroi.

  Garda de Mediu a aplicat o amendă Primăriei Aninoasa tocmai pentru sistemul de canalizate din satul Bobaia.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: