spot_img
Altele
    AcasăActualitateCu instanța de judecată la… școală

    Cu instanța de judecată la… școală

    Timp de o săptămână, elevii gorjeni, asemeni colegilor de gimnaziu și liceu din toată țara își lasă manualele deoparte și sunt atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor pentru că sunt multe lecții de învățat …și altfel. La Școala Generală „Pompiliu Marcea” din Târgu-Jiu, sala de clasă s-a transformat întruna de tribunal, iar elevii au primit roluri la un proces cu inculpat, avocați și judecători.

    Un om al legii trebuie să strălucească prin integritate și imparţialitate. „Ce înseamnă să fii integru? Cel mai important în ziua de astăzi pentru un judecător, trebuie să respecte colegii, părțile, avocații, să nu săvârșească fapte chiar și în afara instanței de judecată astfel încât să aducă atingere prestigiului și onoarei justiției”, a declarat Liliana Cruceru, judecător Judecătoria Târgu-Jiu. Pentru elevii de la Școala Generală „Pompiliu Marcea”, cursul de ieri a fost într-adevăr, altfel. De acest lucru s-a asigurat judecătoarea Liliana Cruceru care și-a făcut timp să le explice la vârsta lor de nici 14 ani cum e cu legea și fărădelegea, să-i antreneze la o demonstrație de proces cu tot tacâmul și nu a omis niciun element care poate fi important pentru elevi. Elevii au gustat fiecare moment al demonstrației din instanță, au intrat în rol și au apreciat acțiunea. „Este foarte important cum te formezi. De mic dacă înțelegi că trebuie să respecte regulile- pentru ei acum este un regulament școala, dar dacă știu să-l respecte, vor fi și ei respectați. De ce trebuie să facem aceste demersuri? Pentru ca oamenii să conștientizeze că noi avem așteptări de la acești copii. Copiii de la școala primară sunt cei mai importanți pentru că vor crea această societate care în acest moment are anumite probleme. Ei vor fi cetățenii active și responsabili ai societății în care trăim”, a declarat Liliana Cruceru, judecător Judecătoria Târgu-Jiu.

    „Să înțelegem ce trebuie și ce nu trebuie să facem!”

    Elevilor nu le-a trebuit mult să fie cuceriți de „joaca” de-a procesul care de fapt i-a familiarizat cu mersul unuia real. I-au ajutat și relatările, exemplele pline de subînțeles ale judecătoarei, totul pentru a înțelege încă de la vârstă tânără că este mai ușor să prevină decât să combată și că legea se aplică tuturor. „Ne-a plăcut fiindcă putem să învățăm lucruri noi și astfel putem să ne descurcăm mai bine în viața de zi cu zi, să înțelegem ce trebuie și ce nu trebuie să facem”, a declarat o elevă. „Mi se par interesante aceste lucruri pentru că ne ajută în viața cotidiană. Nu știu acum ce profesie voi alege, dar în ideea că trebuie făcută dreptate, aceste lucruri trebuie aplicate”, a declarat o altă elevă. „Am înțeles că nu trebuie să facem prostii ca să nu ajungem la judecată” ,a mai spus un elev. Cum între 6 si 10 aprilie, se derulează programul „Școala altfel” nu este timp de pierdut, astfel că prima zi trebuia să fie una cât se poate de antrenantă. Nu va rămâne singura, asigură conducerea școlii. Vor urma și alte activități educative care să stimuleze cunoașterea elevilor. „Este un program încărcat, atractiv. Ne bucurăm că am început astăzi cu această acțiune în care copiii sunt conștientizați de ce înseamnă o instanță de judecată. Mă bucur că acțiunea se derulează interactiv, copiii sunt încurajați să răspundă și să își valorifice cunoștințele dobândite la cultură civică”, a declarat Rosica Pătrășcoiu, directorul Școlii nr. 11 „Pompiliu Marcea”. La nivelul județului se vor derula pe parcursul întregii săptămâni aproximativ 5000 de acțiuni extracurriculare care să întărească mesajul „Să știi mai multe, să fii mai bun”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: