spot_img
21.2 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateMina de grafit din Baia de Fier s-ar putea redeschide

    Mina de grafit din Baia de Fier s-ar putea redeschide

    Autoritățile au în plan să redeschidă mina de grafit de la Baia de Fier. Un prim pas a fost făcut, în sensul că perimetrele miniere din zona Baia de Fier, care erau pe lista de închideri definitive, vor fi scoase de pe această listă.

    Propunerea este făcută într-un proiect de act normativ al Ministerului Economiei. Astfel, se așteaptă reluarea producției de grafit, un element necesar în actuala tranziție energetică.

    „Există două perimetre miniere cu rezervă omologată pentru grafit la Cătălinu și Ungurelașu, Baia de Fier jud. Gorj. Aceste perimetre au fost aprobate la închidere definitivă și monitorizare a factorilor de mediu postînchidere prin Hotărârile de Guvern nr. 1008 din 2 august 2006 pentru perimetrul Cătălinu, respectiv 644 din 20 iunie 2007 pentru perimetrul Ungurelașu”, arată nota de fundamentare a actului normativ.

     

    Grafitul, o materie primă importantă

    Grafitul este considerat o materie primă importantă în Uniunea Europeană, fiind folosit la fabricarea bateriilor auto.

    „La nivelul Comisiei Europene, a fost revizuită politica industrială, identificându-se 137 de materii prime critice de care UE este dependentă, ținând cont de obiectivele de mobilitate și decarbonizare. România deține o parte din aceste resurse, care au fost exploatate în anii anteriori și care, din rațiuni economice, au fost aprobate la închidere și ecologizare. Grafitul face parte din această categorie . (…) Grafitul poate deveni un mineral strategic pentru Statul Roman, datorită asocierii acestui mineral cu înalta tehnologie (materie prima pentru grafen folosit în noua industrie energetică, industria aerospațială, circuite integrate, panouri solare, unități de stocare și eliberare ultrarapida a energiei, etc.).

    Redeschiderea perimetrelor miniere va contribui la dezvoltarea regională, atât prin crearea de locuri de munca directe și în activitățile conexe, cât și prin dezvoltarea pe verticală a altor activități, care au ca obiect prelucrarea si respectiv utilizarea produselor rezultate în urma valorificării superioare a grafitului”, a mai transmis Ministerul Economiei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: