spot_img
13.8 C
Târgu Jiu
vineri, mai 17, 2024
Altele
    AcasăEconomicConcediere colectivă, cu peste 2000 de angajaţi

    Concediere colectivă, cu peste 2000 de angajaţi

    Conducerea CE Oltenia a informat partenerii sociali, Inspectoratul de Muncă şi Agenţia de Şomaj cu privire la programul de concediere colectivă valabil de la 1 iunie şi care priveşte un număr de 2133 de salariaţi. La sfârşitul acestei săptămâni, administraţia şi sindicatele vor discuta pe marginea obiecţiilor avute la acest program de restructurare.

    Deşi se ştia deja că CE Oltenia va trece printr-un program de restructurare, urmare a impunerilor venite din partea delegaţiei FMI pe fondul eficientizării companiei, ieri informaţia a devenit cât se poate de certă şi asta ca urmare a notificării înaintate de companie Agenţiei de Şomaj, respectiv Inspectoratului de Muncă şi sindicatelor. Numărul angajaţilor supuşi programului de concediere colectivă este de 2133 de persoane, această măsură de restructurare intrând în vigoare de la 1 iunie. „Conform notificării înaintate, de la 1 iunie urmează să fie disponibilizate 2133 de persoane din care 1620 muncitori, 233 TESA. Referitor la judeţul Gorj, numărul total de persoane este de 1471 de persoane, acestea urmând a primi indemnizaţia de şomaj, venitul de completare şi plăţile compensatorii”, a declarat şeful AJOFM, Romeo Chiriac.

    Discuţii pe obiecţiile sindicatelor

    În notificarea înaintată, administraţia arată că măsura a fost determinată de problemele generate de factori interni şi externi, aici avându-se în vedere mai multe aspecte de la scăderea consumului brut de energie, până la scumpirea preţului la certificatele de dioxid de carbon şi reducerea taxei de cogenerare, respectiv impedimente pe exportul de energie. În documentul respectiv, administraţia a amintit şi de situaţia actuală în care există un excedent de personal comparativ cu baza de producţie utilă. În opinia administraţiei companiei, programul de restructurare presupune menţinerea în funcţiune a capacităţilor de producţie eficiente şi închiderea sau conservarea activelor nerentabile, dar şi redimensionarea numărului de personal în funcţie de necesarul optim care să asigure funcţionarea în siguranţă a capacităţilor, care vor fi menţinute în funcţiune. La sfârşitul acestei săptămâni, vor avea loc discuţii pe marginea obiecţiilor pe care sindicatele le-ar putea avea la acest program de restructurare. „Această notificare a fost trimisă şi sindicatelor, noi primind deja puncte de vedere din partea acestora. Vom stabili discuţii joi sau vineri pentru a lua act de eventualele obiecţii avute, în vederea ajungerii la o înţelegere privind acest proces de disponibilizare. CEO acordă compensaţii financiare, chiar dacă nu avem contract colectiv de muncă”, a declarat Ion Ruşeţ. La plecare, angajaţii vor primi compensaţii financiare, chiar dacă la nivelul companiei nu există un contract colectiv de muncă încheiat, sumele acordându-se în funcţie de vechimea salariatului şi de alte condiţii impuse. Ponderea producţiei de energie electrică a CEO în Sistemul Energetic Naţional a scăzut de la 30,4% în 2012 la 21,5% în 2014.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: