spot_img
11.7 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicPeste 5.000 de mineri pleacă acasă

    Peste 5.000 de mineri pleacă acasă

    O parte din minerii ce fac parte din CE Oltenia vor intra între cinci şi zece zile în concediu de odihnă. Este vorba de salariaţii EMC Jilţ şi EMC Motru, care urmare a supraproducţiei de cărbune şi a cererii scăzute de energie, vor fi nevoiţi să stea acasă odată cu începutul lunii martie. Decizia va intra în vigoare de luni, 4 martie şi va viza peste 5.000 de mineri. Şi sfârşitul lunii se anunţă la fel, astfel că şi atunci cinci zile minerii vor sta pe tuşă.

    După ce 14.000 de mineri s-au aflat în concediu de odihnă cinci zile, acum se pare că doar o parte din salariaţii Diviziei Miniere vor fi nevoiţi să mai stea acasă între cinci şi zece zile. Cererea scăzută de energie dar şi supraproducţia de cărbune din exploatări, aceşti doi factori sunt la un pas de a determina conducerea CE Oltenia să se gândească tot mai serios la varianta de a relua măsura doar pentru minerii ce lucrează în cadrul EMC Jilţ şi EMC Motru. Situaţia grea prin care trec minerii de la EMC Jilţ a dus la o reducerea producţiei zilnice de cărbune de la 28.000 tone la 16.000 de tone. Chiar şi în aceste condiţii, cererea scăzută de energie faţă de Sucursala Energetică Turceni, care consumă zilnic doar 8.000 de tone de lignit, face ca depozitele să fie pline de cărbune. Ieri, şedinţa ce a avut loc la sediul Diviziei Miniere a fost cea în care s-a prezentat situaţia în care se află compania. Conform unor surse, şansele sunt foarte mari cu privire la reluarea măsurii de concediu de odihnă şi asta ca urmare a faptului că orice consum fără producţie duce automat la costuri. Situaţia este îngrijorătoare nu doar pentru salariaţii de la EMC Jilţ, ci şi pentru cei din EMC Motru, în special pentru că aici ritmul livrărilor este unul scăzut. Specialiştii din sistem sunt revoltaţi, cu atât mai mult cu cât spun că oficialii din Executiv se uită la CE Oltenia doar când este nevoie, nu şi în momentele critice.

    Situaţie alarmantă în energie

    Situaţia se anunţă a fi una alarmantă, mai ales că ieri, în jurul orelor 11:00, CE Oltenia livra în sistemul energetic naţional puţin peste 1.600 MWh. Surse demne de încredere susţin că orice scădere de livrare în sistem sub 1.800-2.000 MWh este îngrijorătoare. Multe semne de întrebare se pun şi tot atâtea răspunsuri sunt aşteptate de la reprezentanţii Ministerului Energiei, care nu au luat nici o măsură pentru a ajuta CE Oltenia, deşi au promis acest lucru în cadrul vizitei efectuate de Niţă, la Târgu-Jiu. Legat de energia livrată ieri, CE Oltenia avea în funcţiune doar 7 grupuri energetice, altele cinci aflându-se la dispoziţia dispecerului naţional, gata să pornească în orice moment. Cel mai bine în acest moment stă Sucursala Energetică Rovinari, care ieri la orele 11:00 funcţiona la capacitate cu toate grupurile energetice în funcţiune, termocentrala livrând în sistemul energetic naţional 880 MWh. Acest lucru este motivat şi de faptul că unitatea energetică are un preţ mai mic de vânzare al megawat-ului, în comparaţie cu Sucursala Energetică Turceni, care nu a avut decât două grupuri în funcţiune. Îngrijorătoare este şi situaţia de la CE Craiova, unde Işalniţa nu avea ieri nici un grup în funcţiune, singura activitate desfăşurându-se la Craiova, cu cele două unităţi mici care livrau în sistem 240 MWh. Sunt însă şi persoane care spun ca situaţia este una specifică sezonului de primăvară şi asta ca urmare a topirii zăpezii. Sistemul hidro a livrat ieri 1850 MWh iar sistemul eolian 1100 MWh. Conducerea CE Oltenia nu a putut fi contactată pentru a-şi prezenta poziţia faţă de situaţia şi măsurile ce se vor impune, pe fondul cererii scăzute de energie.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: