spot_img
22.9 C
Târgu Jiu
marți, mai 21, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesAniversarea a 80 de ani de la inaugurarea ansamblului brâncușian de la...

    Aniversarea a 80 de ani de la inaugurarea ansamblului brâncușian de la Târgu Jiu

    S-au împlinit 80 de ani de când dăinuie Ansamblul monumental „Calea Eroilor“, capodopera lăsată de Constantin Brâncuși municipiului Târgu Jiu. Pe 27 octombrie 1938, după mai multe amânări, se inaugura întregul ansamblu, printr-o procesiune de amploare la care au participat înalţi oficiali, ofiţeri, reprezentanţi ai Casei Regale şi ai clerului, dar şi numeroşi membri ai comunităţii locale. Brâncuşi nu a fost prezent. Acest moment a fost sărbătorit la sfârșitul săptămânii trecute, printr-un colocviu internațional la care au participat specialiști din țară și din străinătate, printre care s-a numărat Doina Lemny, cercetător şi muzeograf la Centrul „Pompidou“ din Paris.

    Manifestările au debutat vineri, 26 octombrie, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“, unde s-a desfăşurat ceremonia de deschidere a Colocviilor Internaţionale „Constantin Brâncuşi“. Apoi, autorităţile locale, alături de invitaţi, preoţi, militari, jandarmi şi cetăţeni din Târgu Jiu au pornit, alături de Fanfara „Armonia“, într-un pelerinaj pe Calea Eroilor, strada din Târgu Jiu, care uneşte operele lui Brâncuşi. Alaiul a pornit din Parcul Central, unde se află Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului, şi a ajuns în Parcul Coloanei fără de Sfârşit. Aici, Fanfara oraşului Târgu Jiu a intonat Imnul Naţional, iar cei prezenţi au putut să admire o expoziţie de fotografie în aer liber cu operele lui Brâncuşi în cele patru anotimpuri, autorul exponatelor fiind Ionel Scăunaşu. „Sunt 30 de fotografii grupate în expoziția «Anotimpurile», organizată cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la inaugurarea Ansamblului monumental «Calea Eroilor». Fotografiile surprind operele lui Brâncuși de la Târgu Jiu în toate cele patru anotimpuri, pentru că axa Calea Eroilor poate fi interpretată și ca o axă a timpului, începând de la Masa Tăcerii, care reprezintă primii ani din viață, de bărbăție, pentru cei care plecau la război, și până la Coloana fără de Sfârșit, care înseamnă trecerea sufletului în altă lume. Am gândit această expoziție ca o inițiativă cetățenească, pentru că nu sunt fotograf profesionist. A fost darul meu pentru această frumoasă aniversare a ansambului de la Târgu Jiu“, a spus autorul fotografiilor.

    A urmat vineri și sâmbătă prezentarea de comunicări științifice cu privire la viața și opera lui Contantin Brâncuși, expoziții de artă la Muzeul Județean de Istorie și Gala Premiului Național Brâncuși pentru anul 2017 care a fost conferit artistului Nicolae Fleissig.

    Cum a fost realizat Ansamblul „Calea Eroilor”

    Ansamblul „Calea Eroilor“ a fost ridicat în memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de reîntregire.

    În ianuarie 1935, Liga Naţională a Femeilor Gorjene, condusă de Arethia Tătărăscu, îl invită pe Brâncuşi la Târgu Jiu pentru a ridica un monument în memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de reîntregire. În august 1937, primul ministru Gheorghe Tătărăscu obţine de la Ministerul Lucrărilor Publice suma de cinci milioane de lei pentru trasare axului Căii Eroilor , de la malul Jiului, prin Grădina Publică, până la fostul târg al fânului, unde va fi amplasată Coloana fără Sfârşit. În toamna aceluiaşi an începe turnarea modulelor în Atelierele Centrale Petroşani şi sunt aduse blocuri de travertin de la Bonpotoc, Deva, pentru construcţia Porţii.

    În perioada octombrie-noiembrie, sub coordonarea inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan se toarnă fundaţia Coloanei şi se montează pe miezul central elementele acesteia, în prezenţa artistului. În noiembrie 1937, sub îndrumarea directă a lui Brâncuşi se asamblează Poarta şi Masa. În avara anului 1938 se metalizează Coloana fără Sfârşit. Brâncuşi sculptează şi definitivează Poarta Sărutului, amplasând şi două bănci din piatră pe de o parte şi de alta al acesteia.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: