spot_img
16.7 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateÎntâlnire la înălţime

    Întâlnire la înălţime

    Parteneriatul dintre autorităţile judeţene şi Agenţia pentru Dezvoltarea Regională Sud-Vest Oltenia este un real succes. Declaraţia aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Ion Călinoiu, prezent la Rânca, vinerea trecută, prilej cu care a trecut în revistă investiţiile realizate.În prim plan s.au aflat dezvoltarea şi promovarea turismului, dar şi a economiei care cere o infrastructură pe măsură. Cum la eveniment au luat parte şi jurnaliştii invitaţi din Oltenia, acesta a fost un motiv în plus pentru reuşita întâlnirii.

    Lista investiţiilor realizate prin parteneriatul cu ADR este consistentă şi nu omite poiectele care ajută la dezvoltarea turismului în zona Rânca. De altfel, potenţialul turistic trebuie valorificat pentru a fi o alternativă la dezvoltarea economiei în judeţ, a precizat Ion Călinoiu. Cum din imaginea judeţului, definitorie, nu poate lipsi, cea a marelui Brâncuşi, şeful judeţului a subliniat că” Nu trebuie să mai stăm mult să-I zicem ţara lui Brâncuşi. Judeţul Gorj , recunoscut cu brandul său Constantin Brâncuşi, este alături de celelalte judeţe o rampă de lansare pentru o activitate importantă aducătoare de venituri şi crearea de locuri de muncă, anume, realizarea obiectivelor necesare punerii în valoare oportunităţilor turistice din toată regiunea.Mai mult, oportunităţile identificate şi valorificate pot da alternativă de dezvoltare economică mai ales pentru judeţul Gorj care a avut concentrată atenţia pe dezvoltarea a ceea ce a însemnat subsolul, mineritul şi energia, cu resurse care se vor epuiza în 15-20 de ani”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.La nivel de regiune, cel mai important rămâne , cu sprijinul ADR , colaborarea între judeţe, care mai apoi a dat naştere la o competiţie între judeţe.Cu sprijinul ADR, au fost atrase fonduri nerambursabile, prin POR.

    Călinoiu: ”Prioritatea nr 1, infrastructura”

    “Prin Programul Operaţional , Măsura 2.1. am fost primul judeţ din ţară care am obţinut finanţarea pe fonduri structurale , pentru drukmul judeţean de sub munte, unul din 54 de km, Polovragi- Bumbeşti Jiu şi Bumbeşti Piţic-Baia de Fier, 54+ 4, ceea ce a însemnat foarte mult. De la CNADR, am obţinut reabilitarea tronsonului Transalpina, Bengeşti Ciocadia –Obârşia Lotrului, iar zona a prosperat deja”, a mai precizat Călinoiu. Nici atragerea finanţărilor pe bani europeni împreună cu ADR şi autorităţile locale Novaci şi Baia de Fier, nu a fost omisă din rezumatul investiţiilor. Au prins viaţă alte două proiecte de infrastructură- optimizarea domeniului schiabil şi extinderea reţelei de canal şi staţii de epurare, cu bani europeni.

    Judeţul Gorj, demn de a fi zonă turistică

    Reprezentanţii ADR au subliniat că în continuare vor sprijini infrastructura şi turismul din judeţ.Sunt capitole întregi , de la infrastructură, până la monumente istorice şi localităţi cu potenţial balnear, care sunt în atenţie. La Săcelu, se caută resursele financiare ,pentru a menţine tradiţia unui turism balnear, dar este nevoie de promovare, a asigurat directorul ADR, Marilena Bogheanu. “Zona Gorjului merită să devină o zonă turistică, pentru că pe lângă turismul montan sau cultural, putem vorbi şi de turismul de agreement şi monahal, ce pot fi îmbinate în pachete turistice. Din 2014 sperăm să fie fonduri alocate reabilitărilor clădirilor din centrele istorice. Pledăm pentru fincţionalizarea acestor clădiri, iar primăria trebuie să poată interveni şi la acest capitol, altfel, degeaba avem străzi şi iluminat public”, a punctat directorul ADR SV Oltenia, Marilena Bogheanu.

    Nu finanţarea pune probleme!

    Cum multe din proiecte fie au fost implementate, fie sunt în curs, Ion Călinoiu a pus punctual pe I.Nu finanţarea lor este însă partea dificilă, ci tocmai modul de a le da viaţă, finalitate, este de părere Ion Călinoiu. Am atras atenţia primarilor din localităţi că nu obţinerea finanţării este cel mai dificil, pentru că banii se găsesc, ci implementarea corectă a proiectelor, fără corecţii, este punctul nevralgic.
    Reabilitare drumurilor , dar şi proiecte care vizează centre de servicii sociale au fost punctuate de primarul Florin Cârciumaru , prezent la întâlnire, care a salutat iniţiativa implicării ADR şi în proiectele viitoare. “Am rezolvat cu bani de la bugetul local modernizarea centrului oraşului Târgu Jiu şi vrem să modernizăm şi Ansamblul “Calea Eroilor”. Ne-am propus ca Târgu Jiu să devină un oraş cultural şi turistic, dar nu se poate fără promovarea turismului în judeţ”, a declarat Florin Cârciumaru.

    Din 2013, centru de informare, la Novaci

    Cum în prim plan a fost turismul, nici edilul din Novaci, Dumitru Leuştean, nu s-a lăsat mai prejos şi a venit cu noutăţi, dar a ridicat şi o nemulţumire. “În martie- aprilie, demarăm proiectul pentru înfinţarea centrului de informare turistică, care va fi în incinta primăriei.Turiştii vor putea afla informaţii legate de oraş, de Rânca şi chiar Munţii Parâng. Problema apare vara, pentru că va trebui să găsim soluţii de a atrage turiştii în concediu nu doar pe timpul iernii, când vin la schi”, a subliniat edilul localităţii Novaci. Soluţia ar putea veni de la pachetele turistice care să îmbine potenţialul balnear cu cel montan. Călinoiu a amintit de intenţia unei colaborări ccu judeţele Vâlcea, Mehedinţi şi Caraş Severin. Practic, tusritul care ar opta pentru un astfel de pachet, se duce la băi în Vâlcea, dar are incluse în pachet şi două zile la Rânca.Idea a fost salutată de toţi cei prezenţi. Jurnaliştii din Oltenia au avut astfel ocazia unei evadări la înălţime , dar şi a unui periplu turistic .Muzeul Civilizaţiei Montane de la Rânca, proaspăt inaugurat, dar şi Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara s-au aflat pe lista popasurilor, iar asigurările că vor repeta exeperienţa nu au fost deloc puţine.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: