spot_img
14.7 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateLucrări pe râul Gilort pentru îmbunătățirea habitatelor pentru speciile de pești

    Lucrări pe râul Gilort pentru îmbunătățirea habitatelor pentru speciile de pești

    Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a organizat, la Rânca, o întâlnire cu tema „Tendințe în Uniunea Europeană cu privire la managementul râurilor și beneficii ale abordărilor propuse în cadrul proiectului FISH for LIFE“.

    Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului LIFE16 NAT/RO/000778 Refacerea culoarelor de migrație și a habitatelor pentru speciile de pești reofili din râul Gilort FISH FOR LIFE. Proiectul are ca scop refacerea conectivității longitudinale pe râul Gilort și îmbunătățirea diversității habitatelor pentru speciile de pești ce trăiesc în ape curgătoare.


    Prezentarea principală a zilei a fost susținută de Nicolae Calma, managerul proiectului Fish For Life, care a prezentat premisele care au stat la baza proiectului, legătura cu tendințele europene în managementul apelor și măsurile ce au fost luate pentru îmbunătățirea stării de conservare a speciilor de pești reofili și de refacere a conectivității râului Gilort. Printre acțiunile concrete de conservare implementate și prezentate se numără pasajul de migrație pentru pești de la Târgu Cărbunești, plantările de vegetație forestieră și lucrările de reconstrucție ecologică în albie, care au constat în amplasarea unor structuri formate din bușteni proiectați, căsoaie, anrocamente de dimensiuni variabile, plase speciale flexibile umplute cu piatră de râu (gabioane), al căror rol a fost acela de a crea și diversifica habitatele de refugiu, odihnă, hrănire și reproducere pentru pești, de a contribui la refacerea proceselor naturale ale râurilor și de a sprijini comunitățile locale și proprietarii de terenuri prin protejarea malurilor împotriva eroziunii. Lucrările de reconstrucție ecologică au fost realizate pe patru sectoare de râu, dintre care, trei sectoare au cuprins și lucrări de consolidare a malurilor, pe o lungime totală de aproximativ 509 m.
    Adrian Ionașcu, ihtiologul proiectului, care a prezentat rezultatele celei mai recente sesiuni de pescuit științific și, prin comparație cu inventarierile precedente, a realizat o evaluare a statutului de conservare a speciilor de interes (mreana vânătă, dunărița, chișcarul, porcușorul de șes, porcușorul de nisip și boarța).
    Victor Geogia, primarul comunei Bengești-Ciocadia, a spus că au fost efectuate lucrări de apărare de mal, eroziunea terenurilor agricole fiind una din problemele cu care localitățile din bazinul râului Gilort se confruntă frecvent.

    Participanții au vizitat zonele de pe râul Gilort în care s-au realizat acțiuni concrete de conservare în cadrul proiectului Fish For Life. Au fost vizitate astfel pasajul de migrație pentru pești de la Târgu Cărbunești, lucrările de reconstrucție ecologică din albia râului Gilort și lucrările de apărare de mal din arealul comunei Bengești-Ciocadia și lucrările de reconstrucție de pe râul Galbenu, dar și plantația de puieți de pe malul râului Gilort de la Mirosloveni.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: