spot_img
12.5 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateMari pierderi în agricultură

    Mari pierderi în agricultură

    Peste 400 de hectare agricole din judeţ au de suferit de pe urma ploilor abundente căzute în ultima perioadă. Pe porţiuni bune, apa bălteşte, după ce pâmântul a devenit prea îmbibat de apă. Întrun răstimp scurt, pe metru pătrat s-a acumulat 430 de litri, spun speciliaştii, aproape de media pe întregul an, care este 750 de litri pe metru pătrat. Şansele de reducere a pagubelor pentru agricultură sunt reduse.

    Specialiştii spun că s-a strâns deja o cantitate îngrijorător de mare de precipitaţii pe metru pătrat, iar pământul este prea îmbibat. Ar trebui să nu mai plouă până în iunie, spun oamneii care după truda semănatului la câmp, acum sun împovăraţi de griji. Nu vor mai scoate nimic la câmp, cu ploile acestea, sunt conştienţi, dar unii parcă mai speră întrun miracol. Se consolează cu ideea că măcar vor avea anul acesta recoltă bună la ceapă, dar până şi grădinile mustesc de apă. „Nu ştiu dacă se mai face ceva în grădină sau pe câmp, mai ales porumbii, cred că putrezesc în pământ. Noi nu ne-am pus decât în grădină, fasole, ceapă, cartofi, pentru consumul propriu, nu pentru vânzare. La câmp nu am mai pus anul acesta porumb, că e departe şi nu mai putem merge până acolo, dar mă uit la alţii care au pus şi acum stă apa pe culturi, nimic nu se mai face. Acolo unde bălteşte apa, nu se mai face nimic”, a declarat o femeie. Alta a spus că din cauza ploilor, recolta se face dar cu pierdere de rod. „Am pus porumb pus, dar l-a prins potopul şi nu mai răsare, iar să îl punem din nou, e târziu, nu mai ajunge la maturitate să se coacă. Grâul la fel, ploile l-au doborât, avem aproape un hectar pus, dar dacă nu este cald, va fi slabă producţia. Dacă mai plouă, îl pune la pământ, că a avut căldură, a crescut iar acum a stagnat. Nu mai e nevoie de apă până în luna iunie, că e destulă. Ce se face, se face ceapa, dar plantele nu prea au mers a fost umezeală şi frig”, a declarat o altă localnică din Băleşti.

    Tănăsescu: „40 de hectare cu porumb, compromise”

    Pe suprafeţe bune arate şi semănate cu grâu şi porumb, din zona Motru, ploile au făcut ravagii. Din cele 450 de hectare cu terenuri agricole inundate în judeţ, cea mai mare suprafaţă se află la Samarineşti. Apa a revărsat şi la Buduhala, unde 100 de hectare sunt sub apă, iar recolta este compromisă. „Suntem îngrijorăţi de faptul că în afară de băltirile care erau, pământul fiind ca un burete dar acum supraîncărcat, au venit şi inundaţiile. S-a revărsat apă multă la Samarineşti unde terenul este foarte fertil. Apa s-a retras, mai avem un sfert din ce a fost, a venit cantitate enormă pe Motru, dar mai avem în zona Buduhala unde este veşnica problemă. Avem 100 de hectare sub apă, din care 40 de hectare de porumb sunt compromise total”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole. Din cauza vremii capricioase, campania de primăvară a avut mult de suferit Terenurile au fost pregătite pentru semănarea porumbului, dar din cele 61 de mii de hectare cât se află în obiectiv, nu au fost semănate nici jumătate. „Intrasem în plină campanie de primăvară şi începuse lucrarea de semănat a porumbului unde avem planificată o suprafaţă de 61.810 hectare, din care, la datele centralizate din teritoriu nu avem decât 46% din suprafaţă, undeva la 28 de mii hectare semănate”, a declarat Dan Tănăsescu, director DADR Gorj.

    Câteva zile cu soare, vitale pentru agricultură

    Fără o încălzire a vremii în perioada următoare, cu temperaturi constante şi o stopare a precipitaţiilor, specialiştii se tem că nu vor putea fi continuate, chiar reluate lucrările de semănare a porumbului. Data până la care această cultură se mai poate semăna este 15 mai.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: