spot_img
21.6 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateMuzeu deschis în Târgoviște cu exponate de valoare găsite într-o peșteră din...

    Muzeu deschis în Târgoviște cu exponate de valoare găsite într-o peșteră din Gorj

    Un muzeu cu exponate provenite din județul Gorj, dintr-o peșteră din comuna Peștișani, a fost deschis în orașul Târgoviște de un cunoscut arheolog, care a efectuat zeci de ani cercetări arheologice.


    „O muncă de peste 20 de ani de cercetări în Peștera Cioarei de la Boroșteni -Peștișani. Rezultatul-Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei În Paleolitic-Târgoviște, un muzeu gândit și creat de profesor Marin Cârciumaru, omul care a avut dorința, puterea și determinarea de a nu abandona cercetările de la Peștera Cioarei, chiar și atunci când situația era potrivnică studiului“, se arată pe pagina de Facebook „Discover Peștișani“.

    Din păcate, în județul Gorj nu au fost găsite resursele necesare pentru a pune în valoare aceste deosebit tezaur, care ar fi putut să atragă numeroși turiști și iubitori de istorie.

    Omul de Neanderthal a trăit în peștera Cioarei

    Peştera Cioarei din satul Boroşteni, comuna Peştişani, ocalitate unde s-a născut şi marele sculptor Constantin Brâncuşi, are o importanţă deosebită în istoria omenirii. Aici s-a găsit una dintre cele mai vechi aşezări umane din Europa.

    Urmele existenţei umane descoperite în peşteră datează de aproximativ 50.000 de ani. Omul de Neanderthal şi, mai târziu, Homo Sapiens, omul de astăzi, au trăit în această peşteră, ascunsă privirii în desişul vegetaţiei unui versant al Munţilor Vâlcanului.

    „Geografic, este amplasată la circa 350 metri altitudine absolută şi 30 de metri altitudine relativă faţă de pârâul Bistricioara, afluent al Bistriţei. Din punct de vedere al suprafeţei are 27 de metri lungime, şapte metri lăţime, ocupând o suprafaţă de 85 metri. Prin poziţionarea sa geografică, peştera a oferit omului paleolitic un cadru natural extrem de prielnic pentru exploatarea resurselor prin vânătoare, ca urmare a pendulării animalelor între munte şi depresiunea care se deschide generos la ieşirea apelor din zona montană. Vastitatea petrografică (n.r. – ramură a geologiei care se ocupă cu studiul rocilor din punctul de vedere al compoziţiei lor mineralogice şi chimice, al formării lor, al transformărilor pe care le suferă, al răspândirii lor în scoarţa Pământului) din albia Bistricioarei a fost un alt element favorabil pentru instalarea Omului de Neanderthal în peştera Cioarei ulterior şi a lui Homo sapiens, atras în special de elementele strategice şi microclimatice ale peşterii: orientarea sud-vestica a intrării, absenţa curenţilor, lipsa umidităţii, dimensiuni reduse“, a explicat Dumitru Hortopan, director al Muzeului Judeţean Gorj, pentru publicația Adevărul.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: