Un grup de firme ucrainean a deschis, astăzi, la Târgu Jiu prima fabrică de sisteme de irigații din România.
Unitățile de producție au fost deschise în mai multe hale aflate la marginea municipiului Târgu Jiu, preluate de fabrica de ciment Romcim. Aici sunt realizate echipamente pentru irigații în agricultură, elemente de structură pentru parcurile fotovoltaice, profile pentru prinderea plăcilor rigips și echipamente folosite în domeniul logisticii.
Codruț Semănaru, directorul general al companiei Variant Agro, a declarat că se vor realiza echipamente pentru trei domenii de activitate: „Inaugurăm o parte din capacitatea de producție a companiei, și anume echipamente de irigații. În alte hale o să avem producție pentru profile de oțel pentru rigips, structură pentru panourile solare și structuri pentru hub-urile de logistică.
Este o afacere de familie. A fost mutată producția din Harkov, Ucraina, la Târgu Jiu. Aproximăm cam într-un an de zile să avem în jur de 100 de angajați. Forța de muncă provine din județul Gorj. Le oferim și școlarizare. Producția va fi în primul rând pentru piața românească și apoi pentru export, în Comunitatea Europeană“.
Fabrica va fi dezvoltată
Izbucnirea războiului din Ucraina a dus la mutarea producției în România. Fabrica va fi dezvoltată și vor apărea și alte tipuri de activități: „Urmează să ne dezvoltăm. În cealaltă hală este linia de vopsire. Urmează să montăm linia de galvanizare.
Este prima investiție a acestui grup în România. Motivul a fost și o ambiție personală, deoarece sunt multe echipamente care se vând în România și vin de peste Ocean și din alte țări. A fost o ambiție personală și am găsit înțelegere la colegii și partenerii mei din Ucraina. Și războiul a contribuit la realizarea acestei investiții. Se mai lucrează și la Harkov, dar mai greu. Este împărțită activitatea de acolo în câteva fabrici mai mici“.
Sorin Moise, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, a spus că investiția este foarte importantă pentru dezvoltarea agriculturii românești: „Este foarte important să avem astfel de investiții în România. Era foarte greu pentru investitorii români că în perioada de început a secetei și a pandemiei era foarte greu pentru fermierii români să găsească sisteme de irigații, deoarece nimeni în România nu mai produce așa ceva. Astfel de investiții sunt importate atât din punct de vedere comercial, cât și din punct de vedere strategic. Faptul că acest investitor“. Acesta a menționat că statul va oferi subvenții pentru achiziționarea de echipamente de irigații
Bani ucrainieni, bani murdari. Se bucura ca prostii Marcelica si compania.