spot_img
21.6 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitatePrimarii Gorjului, instruiţi de pompieri

    Primarii Gorjului, instruiţi de pompieri

    Edilii din Gorj solicită fonduri pentru „lupta” cu furia naturii!

    Primarii gorjeni au fost instruiţi de pompieri, ieri, cum să reacţioneze în situaţii de urgenţă create de precipitaţiile abundente. Pentru a rezolva şi evita problemele apărute în localităţi din cauza ploilor căzute în ultima vreme, câţiva edili din Gorj au făcut demersuri pentru obţinerea de fonduri guvernamentale. Astfel de localităţi sunt: Tismana şi Glogova, dar şi municipiul Târgu-Jiu, unde se doreşte decolmatarea lacurilor.

    Activitatea de ieri a avut drept scop sublinierea atribuţiilor pe care administraţiile locale ale Gorjului le au în cazuri de urgenţă. Modificările meteorlogice din ultima perioadă au dus la căderea de cantităţi însemnate de precipitaţii în judeţ, astfel că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă desfăşoară o serie de acţiuni de prevenire la nivelul primăriilor din Gorj. „În ultimul timp, modificările climaterice la nivel mondial şi naţional fac ca, în perioade de timp frecvente, să se producă inundaţii, datorită fenomenelor meteo periculoase, datorită căderilor de precipitaţii sub diferite forme, în termen scurt. Activitatea de astăzi (n.r. ieri) se doreşte a fi o punere în în evidenţă a atribuţiilor pe care le au judeţene şi locale pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii. În această săptămână a fost planificat şi control de prevenire la Primăria municipiului Târgu-Jiu, iar din 2 în 2 ani se execută exerciţii de alarmare publică în localităţile judeţului”, a declarat Liviu Dumitraşcu, inspectorul şef al ISU Gorj.

    5 milioane de lei pentru podul de la Glogova

    Dacă la ultimele precipitaţii abundente căzute într-un timp relativ scurt au fost întâmpinate probleme cu râurile din judeţ, edilii localităţilor au trecut la demersuri în vederea obţinerii de fonduri. Este cazul Primăriei Glogova, unde, podul de peste râul Motru nu a mai fost consolidat de aproape trei decenii, aproximativ 217 persoane din zonă întâmpinând dificultăţi la deplasare. „Suntem cu ochii pe podul de peste râul Motru, unde sunt 115 gospodării şi am făcut demersurile pentru a primi bani pentru consolidarea lui. Aproximativ 25 de ani nu s-a mai făcut nicio consolidare. Am şi studiul de fezabilitate. Investiţia se ridică la circa 5 milioane de lei noi”, a declarat Gheorghe Alpredi, primarul comunei Glogova.

    Risc de inundaţii la Tismana

    Şi la Tismana, în calea furiei naturii nu s-a putut pune omul, astfel că pârâul Orlea a făcut ravagii la ultimele precipitaţii. Acest lucru ar putea fi greu de evitat în condiţiile în care prcipitaţiile vor depăşi 20 de litri/mp. „Deocamdată nu avem probleme. Nu au fost precipitaţii abundente. Nu s-au depăşit 10 litri/mp în zona Tismanei. Dacă, însă, se vor depăşi cantităţi de peste 20 litri/mp, ne aşteptăm şi la acest lucru. Noi avem o zonă, cea a Orlei, a satului Celei, unde riscurile sunt mai mari decât în altă parte”, a precizat edilul oraşului Tismana, Marian Slivilescu.

    Decolmatări la Târgu-Jiu

    Situaţia stă mai bine în municipiul Târgu-Jiu, unde s-au şi realizat exerciţii de simulare de viitură pe râul Jiu, iar autorităţile locale au în atenţie, acum, decolmatarea lacurilor, solicitările în acest sens ajungând deja, pe masa reprezentanţilor Hidroelectrica, dar şi la Ministerul Economiei. „Domnul preşedinte al Consiliului Judeţean a făcut un apel către Hidrolectrica şi mai departe la Ministerul Economiei pentru a aloca bani în ideea de a trece la decolmatarea lacurilor”, a precizat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu. Reprezentanţii judeţului dau asigurări că, în toate localităţile din Gorj, comitetele pentru situaţii de urgenţă sunt pregătite să intervină în măsura posibilităţilor logistice. „S-a reacţionat în măsura posibilităţilor, în măsura în care fenomenul şi evoluţia lui permite o intervenţie. Evident că întotdeauna este loc şi de mai bine. Acesta este rolul în sine al acestor acţiuni”, a spus subprefectul de Gorj, Sorin Arjoca. Ieri, la Târgu-Jiu, a avut loc un exerciţiu de alarmare publică prin care au fost verificate sistemele de alarmare a populaţiei (Sirene electrice şi electronice) aflate la nivelul municipiului Târgu- Jiu şi Uzinei Hidroelectrice Târgu-Jiu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: