spot_img
11.7 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateŞcoli deschise şi drumuri deszăpezite

    Şcoli deschise şi drumuri deszăpezite

    Eforturile autorităţilor locale în lupta cu zăpada dă rezultate! O spun chiar edilii care şi-au luat toate măsurile în localităţi, pentru ca activitatea în şcoli şi instituţii să nu fie perturbată. În Bustuchin, Negomir, Turburea şi Rovinari, deszăpezirea nu mai este de mult o corvoadă, iar eforturile au fost unele susţinute pentru ca în Gorj să nu apară probleme grave. O parte din edili s-au arătat nemulţumiţi că Inspectoratul Şcolar nu i-a consultat şi pe ei la decizia suspendării cursurilor de luni. Şeful ISJ Gorj explică faptul că decizia a venit direct de la Ministerul Educaţiei şi a trebuit pusă în practică şi la Gorj, fără excepţie.

    Pentru următoarele zile însă, responsabilitatea a revenit în plan local, dovadă că „suntem singurul judeţ care s-a aflat sub cod galben ieri şi în care au fost deschise şcolile. Ieri, decizia ne-a aparţinut nouă, însă, la Gorj aşa cum s-a întâmplat şi marţi, după consultarea cu primarii, directorii de şcoli şi prefectul judeţului. Mulţumesc pentru toate eforturile depuse de primari în toate localităţile pentru a putea să ne continuăm activitatea, iar elevii să vină al şcoli”, a declarat Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Situaţia drumurilor din întreg judeţul permite se pare acest lucru, iar din teritoriu, nu au apărut ieri, sub al doilea val de ninsori, semnale că ar fi unele probleme nici la drumuri, transportul elevilor, nici la şcoli. Ultimele zile din săptămână sunt rezervate încheierii mediilor, pentru că vacanţa „bate la uşă”.

    Primari cu simţ de răspundere la Gorj. Au unele nemulţumiri

    Primarul din Bustuchin a declarat la emisiunea „Punctul pe I”, faptul că drumurile au fost curăţate încă de la primele căderi de zăpadă, din weekendul trecut, astfel ca pe perioada codului galben, eforturile să fie coroborate cu simţul practic, cu maxime eforturi şi că nu era necesară închiderea şcolilor. La fel consideră şi edilul din Negomir, care şi ieri, sub cod galben, a dat asigurări că nu sunt motive de îngrijorare cu transportul copiilor la şcoli. De altfel nu au fost nici luni. „Nu am avut nici un fel de problemă nici cu transportul elevilor la şcolile din comună, cât şi la liceele de la Roşia sau Rovinari, acolo unde învaţă 80 de elevi. Avem un microbuz şcolar pentru comună, iar la Rovinari, se ocupă o firmă privată. La acţiunile de deszăpezire am avut sprijin de la Exploatarea minieră Pinoasa, iar pe drumurile judeţene, ne mai descurcăm şi noi şi ne ajută şi cei de la judeţ”, a declarat Gruecu. Cât priveşte suspendarea cursurilor, nu este necesară măsura, nu sunt motive, nu a fost nevoie nici pentru luni. Deciziile astea de la centru nu sunt bune, tot vorbim că se iau la nivel local şi se iau tot de la centru. Trebuia să fim consultaţi de inspectorii şcolari şi prefect, că la noi, cu toate lucrurile aranjate, cădem în derizoriu. Chiar ne-a revoltat că nu am fost consultaţi, după ce am stat 48 de ore în cizme, am fost în şcoli de 2-3 ori pe zi şi unde a fost nevoie am acordat sprjinul”, a declarat Ion Gruescu, primarul comunei Negomir.

    În Turburea, un singur microbuz la 600 de elevi

    Nici la Turburea nu au fost întârzieri cu transportarea elevilor. „Se deszăpezeşte în continuare, am fost non-stop antrenaţi. Şi eu am fost cu tractorul, pentru că avem un plug cu tractor al primăriei, aşadar nu sunt probleme. Cum s-au pus primii fulgi, noi am plecat la deszăpezit”, a declarat Ion Bârcă, edilul comunei Turburea care are o mare doleanţă, să primească al doilea microbuz şcolar. Edilul Bârcă speră ca ruga să-i fie ascultată, a făcut demersuri la Inspectorat şi la Prefectură, iar acum aşteaptă rezolvare. În comună învaţă 600 de elevi, iar de transportul lor nu poate răspunde un singur microbuz, chiar dacă se fac eforturi şi unii dintre elevi mai aproape de şcoli, mai merg şi pe jos.

    S-au făcut eforturi pentru luarea măsurilor din timp şi la Rovinari, unde autorităţile nu au fost nici luate pe nepregătite nici depăşiţi de situaţie. În oraşul Rovinari, nu au fost închise şcoli, iar la deszăpezire s-a lucrat continuu. „Degajarea străzilor a făcut ca nici şcolile să nu fie închise, iar spitalul a funcţionat optim. Echipele s-au împărţit, avem două utilaje care acţionează pentru degajarea străzilor, alte două care încarcă zăpada. Primăria a ajutat la intersecţii şi sensuri giratorii în curăţarea străzilor, iar intrarea la spital, şcoli a fost asigurată cu precădere. Am încercat pe cât posibil să intervenim pentru deplasarea cetăţenilor în bune condiţii”, a declarat Laurenţiu Chivu, viceprimarul oraşului Rovinari. Pregătirile pentru iarnă au început în Rovinari din luna octombrie, mai spun autorităţile care asigură de faptul că au fost făcute stocuri pentru 9 tone de calciu şi 80 de metri cubi de nisip.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: