spot_img
18.6 C
Târgu Jiu
marți, septembrie 26, 2023
Altele
  AcasăActualitateZeci de case dintr-o comună de lângă Târgu Jiu, în pericol din...

  Zeci de case dintr-o comună de lângă Târgu Jiu, în pericol din cauza lucrărilor miniere

  Aproximativ 30 de gospodării din satul Dâmbova, comuna Drăguțești, sunt în pericol din  cauza unor lucrări efectuate de către Complexul Energetic Oltenia (CEO).

  Ion Popescu, primarul comunei Drăguțești, a spus la o emisiune la Impact TV că s-a excavat la aproximativ 60 de metri de sat, ceea ce nu este normal, și că a apărut un lac. Acesta spune că a un drum s-a surpat și că este posibil să existe alunecări de teren care să pună în pericol gospodăriile: „Ani buni s-a exploatat cărbune în zona respectivă. S-au tăiat păduri, iar terenul agricol a fost afectat. Este o diferență foarte mare de nivel. De la baza fostei cariere și până la sat este o distanță de doar 60 de metri. Nu s-a respectat tehnologia. În minerit se excavează în trepte, dar în cazul de față nu s-a respectat această tehnologie. Au fost retrase pompele și a apărut un lac.  Un drum s-a surpat“, a spus primarul comunei Drăguțești, Ion Popescu, la Impact Tv.

  Cere ca CEO să ia măsuri

  Primarul din Drăguțești a mai precizat că va solicita conducerii CEO să vină la fața locului și să ia măsuri: „O să solicit prezența directorilor de la CEO la fața locului pentru a găsi soluții. Nu poți să te duci cu excavatorul foarte aproape de proprietățile oamenilor ca să excavezi mai mult cărbune și să pui, astfel, viața oamenilor în pericol. Am primit promisiunea că nu vor fi retrase utilajele până când nu vor duce aduce la stadiul la care a fost, dar ei au plecat. Eu vreau să le spun celor de la CEO că acolo s-a făcut o greșeală și că trebuie remediată“.

  „Se va extinde groapa de cenușă pentru Termocentrala Rovinari“

  Elena Zamfir, purtătorul de cuvânt al CEO, a transmis în zonă se va extinde groapa de cenușă a termocentralei Rovinari, iar tehnologia de exploatare a fost respectată: „Perimetrul Gârla este în etapa de închidere. Rezervele de cărbune sunt epuizate. În zona respectiva se va extinde groapa de cenușă pentru Termocentrala Rovinari.

  În prezent, funcționează un excavator și două abzetere și o stație de pompare pentru ambele perimetre Gârla și Rovinari Est, care comunică între ele.

  Exploatarea zăcământului s-a realizat în perimetrul de licență aprobat, cu respectarea normelor tehnice de exploatare. Nu sunt puse în pericol taluzurile în urma finalizării activității de exploatare“.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: