spot_img
14.7 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicDin toamnă, companii cu management privat

    Din toamnă, companii cu management privat

    Complexurile Energetice Oltenia şi Hunedoara au constituit subiectul principal de dezbatere, purtat în cadrul întâlnirii avute dintre Ministrul Economiei Ion Ariton şi managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny. Cei doi oficiali, de la Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea au dezbătut aspecte referitoare la implicarea Fondului, în activitatea companiilor din portofoliul Ministerului şi la care FP deţine acţiuni. Prezent la Sibiu, Ministrul Ariton a lansat ideea de management privat, precizând că este posibil să fie implementat iniţial la trei companii pilot, scopul principal fiind acela de creştere a profitului.

    În prezent Fondul Proprietatea are un sfert din acţiunile complexurilor energetice din Oltenia, orice poziţie a reprezentanţilor acestuia neputând fi ignorată. Fondul Proprietatea a fost înfiinţat pentru despăgubirea românilor cărora regimul comunist le-a confiscat averile. La începutul anului 2011, Greg Konieczny declara că Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, cei mai mari producători de energie electrică din România, sunt pregătite pentru a fi listate la bursă. Listarea la bursă este considerată o soluţie pentru sectorul energetic, managerul fondului care administrează Fondul Proprietatea, referindu-se cu această ocazie şi la unităţile de la Turceni, Rovinari şi Craiova. Managerul de fond al Fondului Proprietatea susţine că „cele trei complexuri trebuie restructurate şi vândute”, conform AGERPRES. „Cu această ocazie, cei doi oficiali au dezbătut aspecte referitoare la implicarea Fondului Proprietatea în activitatea companiilor din portofoliul Ministerului Economiei, la care acesta deţine acţiuni”, se mai arată în comunicatul emis de Ministerul Economiei. Aceasta se pare că este şi o variantă, avută în atenţie de Ministerul Economiei, prin directorul Direcţiei de Politici Energetice, Alexandru Săndulescu, a declarat la începutul lunii aprilie că autorităţile caută soluţii alternative la cele două mari companii energetice, care urmau să fie înfiinţate, Electra şi Hidroenergetica. Potrivit acestuia, o soluţie viabilă ar fi crearea a două complexuri energetice, în cazul în care cei doi mari giganţi energetici nu vor fi înfiinţaţi până la sfârşitul acestui an.

    „Unul din complexuri ar fi pe lignit şi celălalt pe huilă, ca proiect intermediar pentru crearea celor două companii. Ele urmează să fie şi prezentate Fondului Monetar Internaţional (FMI), ca soluţie alternativă la cele două companii, dar această decizie se va lua în situaţia în care cele două companii nu vor fi înfiinţate, până la sfârşitul anului. Este nevoie, de asemenea, şi de o nouă Hotărâre de Guvern, care să prevadă acest lucru”, a declarat Alexandru Săndulescu, la acea dată.

    Ariton: „managementul privat, o soluţie bună”

    Prezent, la sfârşitul săptămânii la Sibiu, Ministrul Economiei a lansat noul concept de management privat, acesta având şanse mari să fie implementat din toamnă la Hidroelectrica şi Compania Naţională a Huilei”.

    În perioada imediat următoare, vom aplica o nouă formă de conducere, în unele companii ale ministerului. Am lansat această idee de management privat şi cred că va fi o soluţie bună în perioada următoare. Ne dorim să începem cu companii, care au avut rezultate nesatisfăcătoare, dar în acelaşi timp dorim şi cu companii cu rezultate foarte bune, pentru a putea vedea efectele imediate ale acestei noi metode pe care o gândim de management. E posibil să fie Hidroelectrica şi CNH, care ne creează probleme”, a mai declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei, Ion Ariton. În declaraţiile făcute, Ariton a accentuat faptul că detaliile exacte ale proiectului nu sunt stabilite, putând fi vorba chiar de trei companii pilot, pentru implementarea unui management privat. Ministrul Economiei a mai specificat faptul că „până la sfârşitul lunii iulie, trebuie să fie gata evaluarea companiilor din subordinea ministerului, iar din lunile septembrie-octombrie să se înceapă cu managementul privat”. Un aspect avut în atenţie de oficialii de la Ministerul Economiei este şi acela legat de creşterea profitului la companiile de stat, fapt pentru care se va avea în atenţie forma de management, persoană fizică, firmă sau o combinaţie între cele două.

    În 10 mai, pentru Mediafax, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, declara că „cele mai mari 30-40 de companii cu capital de stat vor avea management privat, iar Guvernul va angaja o firmă independentă de resurse umane, cunoscută pe plan internaţional, care să asigure o selecţie cât mai bună a personalului”. În 20 mai, ministrul Economiei, Ion Ariton, afirma că, până în luna iulie, două companii din portofoliul ministerului, pe care îl conduce vor avea management privat, fiind vorba despre „o companie care merge foarte bine şi una care merge foarte rău”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: