spot_img
14.7 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicDrepturile angajaţilor din CEO, condiţionate de 3000 de restructurări

    Drepturile angajaţilor din CEO, condiţionate de 3000 de restructurări

    Comisia de negociere din cadrul CE Oltenia au reluat discuţiile pe marginea noului contract colectiv de muncă, după ce în dimineaţa zilei de ieri, cei doi parteneri de dialog s-au întâlnit la masa rotundă cu Ministrul Dialogului Liviu Pop. În opinia şefului CE Oltenia, pentru a se rămâne la nivelul drepturilor din 2014 este nevoie de restructurarea a 3000 de locuri de muncă, iar reducerea veniturilor fiind în acest caz de doar 2%.

    Venit la Târgu-Jiu pentru a aplana tensiunea dintre sindicatele şi managerul Laurenţiu Ciurel, Ministrul Dialogului, Liviu Pop, a amintit încă odată faptul că premierul Victor Ponta nu va fi niciodată de acord cu închiderea celor două complexuri Hunedoara şi Oltenia. „Planul de restructurare al CEO depinde de înţelegerile actorilor sociali, iar noi avem pârghiile legale pentru a ajuta persoanele ce mai au puţin până la ieşirea la pensie, să le dăm indemnizaţie de şomaj, reconversie profesională, dar nu le putem da ajutor de la stat, pentru că nu ne permite UE. Nu se va închide CEO atâta timp cât este PSD, iar premier este Victor Ponta. Vom adopta poziţiile necesare, pentru ca Hunedoara şi Oltenia să aibă un rol important pentru siguranţa ţării”, a declarat Ministrul Dialogului, Liviu Pop. Acesta a amintit partenerilor de discuţii că trebuie aprobat bugetul, că trebuie respectate drepturile salariaţilor, dar că trebuie identificate zonele de cheltuire a banilor publici. „Am fost mirat să aflu că la CEO, în 2012, erau 580 de economişti. Nici la Ministerul Finanţelor nu sunt atâţia economişti. Soluţia este un buget aprobat şi drepturi salariale respectate! BVC-ul până pe 28 trebuie să fie finalizat, aprobat prin Hotărâre de Guvern, iar până în aprilie trebuie să fie aşezate lucrurile foarte clar, pe cele două teme. Trebuie identificat unde este dezmăţul pe banul public, scăderea veniturilor este de doar 2%”, a mai explicat Ministrul Pop, la Târgu-Jiu.

    Ciurel: „venitul scade la un brut de 3527 lei”

    În opinia, managerului Laurenţiu Ciurel reducerea veniturilor se încadrează în procentul de 2%, iar pentru a se păstra drepturile din 2014 este nevoie de reducerea a 3000 de locuri de muncă. „Când a apărut posibilitatea de a pleca încă 1000 de oameni, s-a creat şi sursa ca veniturile să rămână la nivelul anului 2014. Se va scădea de la un brut de 3618 lei, la 3527 lei. Nu suntem împotriva acestui protest şi este ceva normal ca oamenii să aibă nemulţumiri pentru că pierd inflaţia, pierd acel 2%, oamenii sunt nemulţumiţi … însă este bine că s-a tras un semnal de alarmă la adresa ANRE şi Transelectrica”, a declarat şeful CEO. Acesta a explicat jurnaliştilor în ce constă reducerea numărului de 3000 de angajaţi. Astfel, în următoarea perioadă se speră ca la şedinţa AGA să se aprobe proiectul de externalizare a UMC Berbeşti, ceea ce va însemna plecarea a aproximativ 1100 de salariaţi. 250 de angajaţi de la CET Brăila vor dispărea şi ei, la aceste cifre adăugându-se numărul angajaţilor ce îndeplinesc condiţiile de pensionare şi care vor primi timp de doi ani câte 1700 de lei.

    Căldăruşe: „sperăm să se ajungă la dialog”

    Sindicatele au plecat optimiste de la discuţii, preşedintele SME Oltenia, Gabriel Căldăruşe, a declarat că dacă nu va exista dialog la negocieri, atunci scopul este îndreptat împotriva companiei. „Cu toţii ar trebui să vrem să găsim soluţii pentru a nu exista pierderi pe drepturile salariale. Dacă nu se doreşte dialog, atunci ne dăm seama automat că interesele sunt altele”, a spus liderul SMEO. Acesta a reamintit factorilor din sistem că mai sunt câteva zile până la expirarea actualului contract colectiv de muncă, ceea ce reprezintă un risc pentru cei 19.000 de angajaţi, urmare a faptului că nu toate drepturile sunt trecute şi în contractul individual de muncă. Şi prim-vicepreşedintele Federaţiei Univers speră să se ajungă la soluţii, în urma discuţiilor, aceştia având pregătite şi tabelele pentru declanşarea grevei generale. „Premierul a luat o decizie bună, atunci când a respins propunerile FMI. Noi trebuie să găsim soluţii printr-un dialog cu administraţia, încât să nu pierdem drepturile salariaţilor”, a spus Marciuc. Deseară, începând cu orele 17, peste 5000 de mineri vor protesta în Piaţa Prefecturii.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: