spot_img
14.7 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicImpact nesemnificativ al Brexit pentru leu

    Impact nesemnificativ al Brexit pentru leu

    Efectele Brexit-ului au fost minime pentru leu, care a reuşit să limiteze deprecierea sa faţă de principalele valute. „A fost mai degrabă un șoc emoțional, iar pe piața monetară a fost imperceptibil”, a declarat guvernatorul BNR. Acesta a continuat precizând că „că nici măcar nu ne-am gândit să intervenim pe piața valutară, iar cursul s-a corectat de la sine. Impactul a fost aproape nesemnificativ. Mișcările au fost extrem de mici, aproape nesemnificative și comentariile au fost extrem de mari și uneori periculoase. Creăm probleme fără să ne doară capul”.

    brexit

    Cursul euro a crescut la începutul perioadei la 4,5225 iar la finalul ei a scăzut la 4,5148 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,5130 şi 4,5240 lei, cu închiderea la 4,5160 – 4,5190 lei, în condiţiile creşterii apetitului investitorilor pentru active mai riscante. Pentru a proteja cursul de eventuale episoade negative, BNR a decis să menţină dobânda-cheie la 1,75% iar ratele rezervelor minime obligatorii la 8% pentru lei şi la 12% pentru valută. În privinţa rezervelor valutare, acestea s-au redus în iunie la 31,73 miliarde euro după ce Finanţele au achitat o emisiune anterioară de eurobonduri. În privinţa evoluţiei leului, aceasta va continua să fie influenţată de efectele părăsirii Ue de către Regatul Unit. În acest sens, guvernatorul BNR a afirmat că „Brexit-ul a fost un risc major, s-a materializat, impactul este însă pe termen mai îndelung și derivă din două elemente: din incertitudine (pentru că a sporit incertitudinea) și din faptul că slăbește spiritul european. Iar pentru România spiritul european a constituit principala ancoră”.

    După o creştere la 4,0924 lei, la începutul intervalului, cursul dolarului american l-a încheiat la 4,0639 lei, într-o şedinţă în care cotaţiile au fluctuat între 4,043 şi 4,079 lei. Moneda elveţiană s-a apreciat la debutul perioadei la 1,072 pentru ca la sfârşitul ei să scadă la 1,085 – 1,09 franci/euro, astfel că media sa a coborât de la 4,1990 lei, maxim al ultimelor 11 luni, la 4,1572 lei, încheind intervalul la 4,1667 lei. Perechea euro/dolar a crescut de la 1,0971 la 1,1169 dolari şi a închis perioada, pe pieţele americane, la 1,1104 dolari. Analiştii cred că dolarul nu va beneficia de efectul ieşirii Marii Britanii din UE, în condiţiile în care Rezerva Federală americană va lăsa creşterea dobânzilor pentru primele luni ale anului viitor. Considerat drept un „refugiu” pentru investitori, preţul aurului s-a menţinut, în piaţa specializată de la Londra, peste pragul de 1.300 dolari, la fixingul de seară de la finalul perioadei situându-se la 1.340 dolari.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: