spot_img
9.1 C
Târgu Jiu
duminică, noiembrie 3, 2024
Altele
    AcasăEconomicÎn ce condiții CEO poate deveni vital!

    În ce condiții CEO poate deveni vital!

    Complexul Energetic Oltenia ar putea deveni în următorii ani o companie vitală pentru funcţionarea Sistemului Energetic Naţional. Este un lucru care poate deveni extrem de real dacă statul român nu va avea vreun plan de construire a reactoarelor 3 şi 4 la Cernavodă, arată Sindicatul Liber Roșia, într-o postare pe Facebook.

    Pe siteul Nuclearelectrica a fost publicată „Strategia revizuită de continuare a proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă”. Nuclearelectrica trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte condiţiile vânzării de energie electrică ieftină, dar şi asupra lipsei de perspectivă în ceea ce priveşte construirea unităţilor 3 şi 4.

    Măsuri de eficientizare

    „Se află în analiză măsuri precum: (i) posibilitatea contractării, de către societatea de proiect, a energiei electrice înainte de obţinerea licenţei de producător, atât pe platforma OPCOM, cât şi în afara acesteia şi (ii) dezvoltarea unui mecanism de tip CfD (contracte pentru diferenţă), model utilizat în cadrul reformei pieţei de electricitate din Marea Britanie, care are în vedere susţinerea investiţiilor din domeniul energetic în capacităţi de producţie cu emisii reduse de carbon.
    Posibilitatea garanţiei de stat drept un instrument necesar pentru securizarea finanţării investiţiilor mari de infrastructură energetică, care aduc plus valoare în plan economic şi social, cu condiţia respectării legislaţiei interne şi europene privind ajutorul de stat şi cu încadrarea în plafonul de garanţii agreat cu organismele financiare internaţionale”.

    CEO va suplini energia produsă de Nuclearelectrica

    Realizarea proiectului presupune asigurarea de fonduri pentru investiţii estimate la aproximativ 5 miliarde euro, fără activele deja existente în proprietatea Nuclearelectrica şi a statului român. „Pentru asigurarea acestor fonduri, implementarea Proiectului este prevazută a se face prin atragerea în mod transparent a capitalului privat al unui IP (investitor privat majoritar – n.r.) cu bonitate şi forţă financiară, dar şi capabilitate tehnologică, care are disponibilitatea să îşi asume riscurile potenţiale în faza de execuţie pentru a beneficia de energie competitivă şi sigură pe termen lung (cel puţin 50 de ani) în faza de exploatare”, potrivit strategiei. Reactoarele de acum vor ieşi din uz în anii următori.

    Dacă statul nu va construit grupurile 3 şi 4, atunci o altă companie va trebui să suplinească energia produsă de Nuclearelectrica. Una din aceste companii ar fi Complexul Energetic Oltenia. „În vederea satisfacerii necesarului de energie electrică pe termen mediu şi lung, la preţuri suportabile pentru consumatori, în condiţii de calitate, siguranţa în alimentare şi cu respectarea principiilor dezvoltării durabile, România trebuie să pună în operare capacităţi energetice noi, competitive şi cu utilizare de tehnologii curate, care să acopere deficitul de capacitate apreciat că va apărea după 2015, cu tendinţe clare de adâncire după 2020-2025”, spune strategia. Grupurile 3 şi 4 ar fi trebuit să fie construite de compania China General Nuclear Power Corporation (CGN) care a semnat Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavodă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    spot_imgspot_img

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!