spot_img
12.5 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicInvestiţii pe Jiu de peste 100 miliarde lei vechi

    Investiţii pe Jiu de peste 100 miliarde lei vechi

    O parte din problemele cu care se confruntă termocentrala Rovinari, în ceea ce priveşte apa necesară răcirii în sistem, vor fi soluţionate în următoarele săptămâni. Directorul Serviciului de Gospodărire al Apelor (SGA) Gorj, Teodor Popescu, a declarat că în următoarele două săptămâni vor începe lucrările de modernizare-reabilitare a prizei ce asigură apa la CE Rovinari.

    Cu un debit scăzut al Jiului, râul nefiind decolmatat în zona barajului, termocentrala Rovinari se confruntă cu probleme. Aşa se face că din cauza lipsei precipitaţiilor, debitul scăzut al Jiului face ca termocentrala să fie nevoită să recircule apa necesară în sistemul de răcire. Recircularea apei duce la o creştere a consumului intern de energie în complex. Surse din cadrul CE Rovinari au precizat că lacul de acumulare din zona prizei este colmatat, însă, acest lucru nu ajută foarte mult deoarece debitul Jiului este scăzut. Aceleaşi surse au mai confirmat faptul că eventualele lucrări de decolmatare a Jiului, din zona termocentralei, nu fac decât să rezolve temporar problemele existente.

    Draga, casată

    Cu licitaţia organizată de Serviciul Craiova şi cu o firmă deja desemnată câştigătoare se pare că lucrările de investiţii pe Jiu vor începe în următoarele două săptămâni. Investiţiile pe Jiu sunt complexe, cotate a se cifra la valoarea de peste 220 miliarde lei vechi, însă, la licitaţie, firma câştigătoare s-a angajat că le poate efectua la preţul de 168 miliarde lei vechi. Reprezentantul Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj, Teodor Popescu, a declarat că lucrările de modernizare-reabilitare vor avea loc în cadrul prizei ce asigură apa la CE Rovinari. „Se vor repara stavilele, instalaţiile electrice, care nu au mai fost schimbate de peste 40 de ani şi se va face şi decolmatarea Jiului”, a mai declarat şeful SGA Gorj. Cât priveşte draga ce putea fi văzută pe Jiu, în apropierea complexului, datorită vechimii, aceasta a fost casată. „Pentru dragă era nevoie de personal calificat, care să deţină certificat de navigaţie. Draga era foarte veche, a fost casată şi dusă la fier vechi”, a mai spus Popescu. De altfel, acesta a declarat că de astfel de ambarcaţiuni este nevoie şi la Barajul Hidroelectrica de la Vădeni, însă, o astfel de ambarcaţiune este foarte scumpă, valoarea ei cifrându-se la câteva miliarde lei vechi.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: