spot_img
21.6 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicRAAN nu respectă înţelegerea cu CE Oltenia

    RAAN nu respectă înţelegerea cu CE Oltenia

    Regia de Activităţi Nucleare a încălcat înţelegerea făcută cu administraţia CE Oltenia, cu privire la plata eşalonată a datoriilor înregistrate la compania energetică. Graficul de plată eşalonată a datoriilor, decis în prezenţa premierului Victor Ponta, a fost uitat în totalitate, acum conducerea RAAN motivând faptul că statul nu a plătit apa grea.

    Perioadă grea pentru CE Oltenia, care pe lângă demersurile făcute în vederea contractării de energie, se judecă în instanţă cu beneficiarii pentru recuperarea creanţelor. O situaţie tensionată începe să se contureze din nou, în ciuda înţelegerilor şi discuţiilor purtate între conducerea CE Oltenia şi cea de la Regia de Activităţi Nucleare şi Apă Grea, chiar în prezenţa premierului Victor Ponta. Aşa se face că, în afară de tranşa de 100 miliarde lei vechi achitate la CE Oltenia, conducerea RAAN a uitat de graficul de eşalonare, stabilit în vederea achitării datoriei de peste 2600 miliarde lei vechi. Mai nou, cei de la RAAN se eschivează de la achitarea obligaţiilor precizând că statul nu a plătit contravaloarea de 700 miliarde lei vechi, în urma livrării de apă grea. Acesta este şi motivul pentru care în dorinţa de a recupera banii companiei, managerul Laurenţiu Ciurel face demersuri la Ministerul Finanţelor si Ministerul Economiei. Şi totuşi în ciuda nerespectării acestor grafice, CE Oltenia dovedeşte că este un partener de încredere livrând în continuare cărbune.

    Uzinele de termoficare, bune de plată

    Nici CET Govora nu stă prea bine faţă de CE Oltenia, în relaţiile de colaborare. Pe lângă faptul că va trebui să achite o anumită sumă faţă de compania energetică în urma externalizării UMC Berbeşti către Govora, uzina de termoficare mai are de achitat la CEO şi suma de aproximativ 130 milioane lei, la care se adaugă şi penalităţile de întârziere. CET Arad datorează la CE Oltenia o sumă mult mai mică pentru cărbunele primit, de peste 36 milioane lei. Pentru cei peste 38 milioane lei, fără penalităţi adăugate, se judecă în instanţă administraţia companiei de stat cu uzina de termoficare de la Timişoara. Acelaşi lucru este valabil de altfel şi pentru CET Oradea, care explică magistraţilor de ce nu a putut să achite cele aproximativ 60 milioane de lei. La ora actuală, compania de stat energetică are de recuperat de la principalii beneficiari peste 600 milioane de lei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: