spot_img
12.8 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicÎncă o veste proastă pentru CEO

    Încă o veste proastă pentru CEO

    Reprezentanţii ANRE dau încă o veste proastă Complexului Oltenia, ca şi producător de energie pe bază de cărbune. Conform bizenergy, ANRE a dat un anunţ oficial, în care se precizează că producătorii nu au dreptul legal să exporte energie, motiv pentru care Hidroelectrica și CE Oltenia nu se pot folosi de reprezentanțele din străinătate și firmele proprii de trading.

    Situaţia şi decizia ANRE devine una grea pentru Complexul Oltenia, care în luna decembrie a anului trecut a dat în funcţiune societatea menită să vândă energie peste hotare – CEO Trading. Pe 13 februarie, ANRE a dat un comunicat prin care anunţă că: „toată energia electrică disponibilă trebuie ofertată transparent, public, nediscriminatoriu și centralizat pe platformele Opcom SA destinate pieței concurențiale de energie electrică, iar un producător nu se poate sustrage acestei obligații prin deținerea unei licențe de furnizare, prin înființarea unei reprezentanțe în altă țară sau prin înființarea unei firme de trading în altă țară”, conform bizenergy. În anunţul ANRE, instituţia consideră că un producător îşi poate înfiinţa firmă de trading în România sau altă ţară, dar această societate nu poate intra în posesia energiei produse de producătorul respectiv decât prin participarea la una din modalitățile de tranzacționare administrate de Opcom SA, la care participă și producătorul respectiv.

    Încă o şansă pierdută?

    În 2014, ţara noastră a înregistrat vânzări mari de energie la export, de peste 6,3 TWh în primele 10 luni ale anului, în creştere cu 4,8 TWh, conform bizenergy. Complexul Energetic Oltenia a pus şi el în aplicare strategia de a exporta energie, iar în decembrie 2014 a dat în funcţiune CEO Trading, societate care din păcate nu a reuşit să încheie contracte de vânzare energie peste hotare, datorită preţurilor mari. Contactat telefonic, directorul Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, a declarat că: „CEO Trading a fost înfiinţată să funcţioneze legal, nu prin şmecherii, să procure energie transparent din piaţă. Problema este aceea dacă are cine să ia? Nu este obligatoriu ca energia să fie cumpărată doar de la noi, poate lua şi din alte părţi şi să facă un mixt”. Şi planurile Hidroelectrica sunt date peste cap de decizia ANRE, compania înfiinţând reprezentanţe în Serbia şi Budapesta.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: