spot_img
21.6 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesAMNEZIE? Prefectul de Gorj „uită” cine trebuie să vegheze la protecția mediului!!

    AMNEZIE? Prefectul de Gorj „uită” cine trebuie să vegheze la protecția mediului!!

    Într-un Gorj în care pompierii sunt chemați una-două la incendii de vegetație, pentru că cetățenii dau foc la miriști să igienizeze terenurile, după care nu se mai pot ține la flăcări, iar primăriile și cei de la Ape nu prididesc să curețe după cei care aruncă deșeuri necontrolat, prefectul de Gorj, Iulian Popescu, l-a invitat pe comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Corlan, să inițieze controale în județ, de parcă n-ar exista Garda de Mediu Gorj, chiar în subordinea prefectului.

    Mai întâi, prefectul și șeful cel mare de la Mediu și-au luat cizmele de cauciuc, s-au dus la groapa de deșeuri a orașului și în cartierul Pandurașul din Târgu Jiu, apoi au făcut o conferință de presă. N-a suflat nimeni o vorbă, însă, despre faptul că nu s-ar fi ajuns în situația ca gorjenii să încalce non-stop legea în privința protecției mediului, dacă Garda de Mediu Gorj, aflată în subordinea prefectului, și-ar fi făcut treaba.

    O recunoaștere a Gărzii de Mediu Gorj că e chiar treaba ei să vegheze la protecția mediului, pentru a eradica aruncarea gunoaielor într-un mod necontrolat, stă într-un recent comunicat, în care instituția preciza: „Controale inopinante (corect: inopinate, n.n.) se vor desfășura și în perioada următoare, până când fenomenul de abandonare a deșeurilor va fi eradicat. Atragem atenția tuturor proprietarilor de teren pe care sunt abandonate deșeuri că vor fi identificați și aspru sancționați, dacă nu își vor salubriza terenurile deținute.”

    De ce abia acum încearcă a eradica cei de la Garda de Mediu abandonarea deșeurilor și de ce n-au făcut-o până acum? Pentru că s-au mutat alegerile locale în iunie și, dintr-o dată, prefectul Iulian Popescu, care se pare că va fi aruncat în cursă de PNL, a început să facă descinderi, să arate că e gunoi în unele zone, indicând cu degetul spre primarul Târgu Jiului, Marcel Romanescu? Asta, fără să spună că cei care trebuiau să-i disciplineze, în timp, pe cetățeni, erau chiar subalternii săi, de la Garda de Mediu Gorj, pe care, ce să vezi, nu numai că nu i-a înfierat, ci le-a adus șeful de la centru, să-și facă poze cu el. De altfel, nu e pentru prima dată când prefectul caută subiecte de criticat, în ultimul timp, după care cheamă oficiali de la centru, să arate cât este de implicat să rezolve problemele comunității. În ce măsură acestea se rezolvă, rămâne de văzut.

    Cine aplică legislația pentru protecția mediului

    Încă din 2022, România a adoptat o ordonanță de Guvern, prin care pedepsele pentru incendierea terenurilor și pentru abandonarea gunoaielor au fost majorate „Cea mai importantă decizie e legată de incriminarea faptelor de incendiere a deşeurilor, iar aici am propus ca pedeapsa să fie cu închisoare de la 3 la 5 ani. Pentru abandonarea deşeurilor am majorat amenda, pentru persoane fizice de la 10.000 de lei până la 20.000, iar pentru persoane juridice de la 50.000 la 70.000 lei amendă contravenţională”, a anunțat ministrul Mediului de la acea vreme, Tanczos Barna. Cine trebuie să aplice aceste sancțiuni? Exact Garda de Mediu, care, după cum vedem, trebuie să sancționeze făptașii, în primul rând. Abia apoi, legislația prevede că, dacă nu sunt identificați făptașii, sunt amendați proprietarii terenurilor pe care sunt abandonate deșeurile. Cât despre făptași, ce să mai vorbim?… Pentru că cei care ar trebui să-i disciplineze pe români în ceea ce privește protecția mediului nu reușesc să facă asta, România continuă să fie sufocată de gunoaie și să ia foc, în fiecare primăvară, când proprietarii de miriști le incendiază. Iar ca ultimă remarcă, în timp ce pompierii au anunțat, numai în această perioadă, de la începutul lui 2024, zeci de incendii de vegetație în zonele miriștilor proprietarilor, Garda de Mediu Gorj nu a anunțat nici o amendă, sau vreo propunere pentru pedeapsă cu închisoarea, pentru cei care-și igienizează în acest fel miriștile. Cine plătește costurile intervențiilor? Românii. De ce în alte țări se poate să fie curat și la noi nu?… Și, ar mai fi ceva. Știați că românii respectă normele de mediu în alte țări și unii chiar recunosc că, o dată întorși în România, își reiau proastele obiceiuri de a arunca gunoaie pe oriunde? De ce, oare?

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: