spot_img
21.6 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesRromii din Meteor păstrează ca zestre costumele ţigăneşti, vechi de peste 150...

    Rromii din Meteor păstrează ca zestre costumele ţigăneşti, vechi de peste 150 de ani

    Costumele tradiţionale ţigăneşti sunt păstrate cu sfinţenie în lada de zestre de către familiile de rromi din cartierul Meteor. Costumele viu colorate cu fuste lungi şi creţe sunt lăsate moştenire din generaţie în generaţie şi sunt purtate la ocazii speciale.

    Cele mai mici fete din familiile rromilor se bucură atunci când costumele le vin pe măsură. Le îmbracă şi ţopăie vesele prin bătătura palatelor în care locuiesc. Mândria este şi ea la loc de cinste atunci când una dintre femei are în lada de zestre o astfel de avere. Asta pentru că aceste costume sunt vechi de peste 150 de ani, după cum dezvăluie una dintre cele mai bătrâne femei ale familiei Mihai. „Costumele noastre păstrate ca zestre au peste 150 de ani. Sunt foarte vechi şi au o valoare inestimabilă. Nu le-am vinde pentru nimic în lume pentru că tradiţia nu se vinde la noi, ci se păstrează la loc de cinste într-o ladă de zestre. Dacă totuşi ar fi nevoie să vândă cineva un costum cred că ar depăşi 5.000 de lei unul, dar şi aceşti bani ar fi puţini pentru valoarea hainelor purtate de strămoşii noştri”, a dezvăluit Ludica Mihai. Fustele lungi şi creţe sunt lucrate mai nou la maşina de cusut, însă pe vremuri erau lucrate de mână. Mai greu, dar produsul finit se ridică la înălţimea aşteptărilor.

    Costumele ţigăneşti, lucrate cu material adus din străinătate

    Materialul necesar pentru crearea unui astfel de costum este procurat din străinătate, pentru că pe piaţa din România nu se prea găseşte. „Se cumpărau materialele din Rusia, Germania, Serbia, unde erau oameni de-ai noştri. În România nu se găseşte materialul special din care noi ne facem costumele. Le lucram înainte la mână, dar era greu şi pierdeam şi trei zile să-l terminăm. La fustă de exemplu intrau şase metri de material, iar la şorţ cel puţin patru metri. Lucrătura din material este făcută din culori vii, şi predomină roşul, care arată puritatea, veselia şi căldura sufletească”, a spus o altă femeie din Meteor. Costumele femeieşti sunt purtate doar la anumite ocazii speciale, cum ar fi de exemplu o paradă a costumelor tradiţionale. În general costumele lor sunt viu colorate, dar cel mai mult predomină roşul, care exprimă puritatea în concepţia lor.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: