spot_img
14.7 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialDeţinuţii ajută comunităţile

    Deţinuţii ajută comunităţile

    Mai multe persoane private de libertate vor participa în luna aprilie la lucrări de interes gospodăresc. Facilitatea vine printr-un parteneriat între Penitenciarul din Târgu-Jiu şi primăriile care necesită lucrări de plantare arbori, decolmatare, consolidare ternuri şi chiar extinderea sitemului de alimentare cu apă. Primarii din localităţile Roşia de Amaradia, Bengeşti Ciocadia, Scoarţa şi Bumbeşti Piţic au stabilit calendarul lucrărilor, iar comunităţile locale se artă încrezătoare în rezultate. Programul are un caracter volunatar iar deţinuţii participanţi vor avea suplimentat dreptul la pachet şi vizită.

    Primarii spun că rezultatele îi satisfac, iar lucrările derulate cu persoanele private de libertate aduc mari economii la buget. Localnicii din Roşia de Amaradia au acum parte de un sistem de alimentare cu apă extins, graţie muncii realizate de deţinuţi, iar investiţia primăriei s-a limitat doar la cumpărarea conductei. Primarul comunei Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, a precizat că „pentru primăria din Roşia de Amaradia, parteneriatul cu penitenciarul este unul extraordinar, pentru că, printre lucrările de interes gospodăresc, s-a avut în vedere extinderea sistemului de alimentare cu apă. Localnicii au apă la robinet, 94 de gospodării sunt branşate la apă. Asta, pentru că munca au făcut-o deţinuţii bine primiţi de comunitate, dacă lucram cu firma, costurile se ridicau la 10 miliarde de lei, pe când aşa, am cumpărat doar conducta. Am investit 200-300 de milioane de lei în achiziţia ei, iar sistemul s-a extins cu 4,2 kilometri”.

    Lucrări prioritizate

    Autorităţile locale au întocmit împreună cu Penitenciarul programul pentru luna aprilie. Prioritate vor avea lucrările de consolidare în zonele cu risc de alunecare. „Pentru luna aprilie, calendarul lucrărilor în Roşia de Amaradia, presupune ca deţinuţii să participe la diverse munci timp de 6 zile lucrătoare. Trei zile sunt alocate plantării de salcâmi, întro zonă cu risc de alunecare, la un islaz comunal. Există riscul ca neconsolidat, parte din islaz să ajungă pe drumul judeţean. Ulterior, în alte trei zile, se va lucra la decolmatarea şanţurilor în zone nelocuite, unde apa nu mai urmează făgaşul normal în canalul de scurgere, iar când plouă, apa mătură stratul de balast şi pietriş de pe carosabil”, a subliniat primarul Cotojman.

    Activităţile ajută reintegrarea deţinuţilor

    Prin acţiunile care antrenează deţinuţii la diferite munci, este potenţat voluntariatul. De altfel, 2011 este declarat Anul European al Voluntariatului. Reprezentanţii Penitenciarului din Târgu-Jiu spun că munca deţinuţilor nu este obligatorie, dar ajută foarte mult reintegrării sociale. În plus, există şi beneficii pentru cei care participă la lucrări. „Deţinuţii participă voluntar, în număr de 20 şi vor lucra în echipe. Ideea proiectului este tocmai facilitarea reîntoarcerii în comunitate, prin muncă şi socializare. Persoanele private de libertate vor primi de la primării certificate care atestă calitatea de voluntar, iar conducerea Penitenciarului le va suplimenta dreptul la vizită şi pachet”, Simona Dumitriu, purtător de cuvânt Penitenciar Târgu-Jiu. Proiectul destinat persoanelor private de libertate şi-a demonstrat utilitatea încă din luna noiembrie 2010, când a început sub genericul „Persoanele private de libertate în slujba protecţiei mediului înconjurător pentru creşeterea atractivităţii teritoriilor”. Diferite lucrări de interes gospodăresc vor fi iniţiate în toate cele cinci comune partenere, unde deţinuţii vor munci în folosul comunităţilor.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: