spot_img
20.5 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialÎn 2012, peste 600 de victime ale violenţei în familie, în Gorj

    În 2012, peste 600 de victime ale violenţei în familie, în Gorj

    Violenţa în familie nu trebuie să te lase rece. Acesta este mesajul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, care a lansat de curând o campanie naţională pentru combaterea violenţei în familie, campanie care ajunge şi în judeţul Gorj. La nivelul judeţului nostru, comparativ cu anul 2011, în 2012 s-a înregistrat un trend crescător al cazurilor de femei abuzate. Numai în 2012 au fost înregistrate 634 de cazuri de violenţă în familie, dublu faţă de anul trecut.

    Bătaia nu este ruptă din rai. Numărul victimelor violenţei în familie a crescut simţitor, după cum declară reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Campanii există, prevenire există, însă, când vine vorba de conştientizare, este mai greu. De curând Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a lansat o campanie naţională de prevenire pentru combaterea violenţei în familie, campanie care va ajunge şi în Gorj. Cu această ocazie s-a dat startul unei caravane mobile, prin intermediul căreia sunt realizate activităţi de informare a opiniei publice cu privire la această problemă, scopul final fiind acela de a determina o implicare mai activă a membrilor comunităţii în prevenirea şi combaterea violenţei. Caravana, conform reprezentanţilor ministerului de resort are 35 de opriri în localităţi reşedinţă de judeţ, dar şi în Bucureşti. În municipiul Târgu-Jiu caravana va sosi pe 7 decembrie, între orele 10:00-16:00, în Piaţa Prefecturii. Astfel, toate persoanele, care s-au confruntat cu astfel de probleme în familie pot cere sprijinul şi pot vorbi cu specialiştii despre soluţii pe termen lung sau scurt. La nivel naţional, deseori, au fost organizate astfel de campanii pentru combaterea violenţei în familie.

    Fenomenul înregistrează o creştere alarmantă în judeţul Gorj

    Comparativ cu anul 2011, în 2012 numărul victimelor violenţei în familie a crescut simţitor, după cum au precizat reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. „Situaţia cazurilor de violenţă domestică înregistrate în primele trei trimestre ale anului 2011 comparativ cu primele trimestre din anul 2012 duc clar la concluzia că fenomenul înregistrează o creştere alarmantă. Acestea sunt cazurile raportate, care se află sub controlul instituţiilor, însă, realitatea poate ascunde cifre impresionante”, a spus Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj. Datele direcţiei arată că în perioada 01.01-01.10.2011, la nivelul judeţului Gorj s-au înregistrat 428 de victime, pe când în perioada 01.01-01.10.2012 numărul victimelor s-a dublat, ajungându-se la 634 de victime ale violenţei în familie. Statisticile mai arată că majoritatea victimelor sunt femei, 420. Din cele 634 de victime ale violenţei în familie, 132 sunt băieţi cu vârste până la 18 ani iar 82 cu vârste peste 18 ani. Predomină femeile, astfel că din cele 420 de victime femei, 197 de victime sunt fete cu vârste până la 18 ani şi 223 peste 18 ani. În ceea ce priveşte tipul de violenţă, statisticile arată că vorbim de violenţă fizică în 150 de cazuri, de violenţă psihologică în 98 de cazuri, sexuală-10, deprivare-neglijare 225, economică-132 şi socială-19 cazuri. Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC Gorj, există o serie de centre care pot oferi ajutor acestor victime, însă, acestea numele acestora sunt confidenţiale, având în vedere că agresorul poate acţiona în continuare, atâta timp cât aceste informaţii sunt transparente. Centrul de Primire în Regim de Urgenţă pentru mamă şi copil, victime ale violenţei domestice este unul dintre aceste centre, care poate asigura protecţia mamelor şi copiilor pe o perioadă determinată de timp, cazare şi masă pentru mamă şi copil, servicii de evaluare psihologică şi consiliere psihosocială, servicii de consiliere juridică, servicii medicale, educative, de recreare şi socializare, servicii de sprijin pentru mame în vederea reinserţiei sociale şi autonome în siguranţă, dar şi monitorizare post intervenţie. În România, peste 800.000 de femei recunosc că sunt victimele violenţei domestice, în condiţiile în care actele de violenţă au loc în spatele uşilor închise şi sunt ascunse de cele mai multe ori de către victimă, din cauza sentimentului de teamă faţă de agresor şi de jenă faţă de societate. Astfel, numărul real al victimelor acestui tip de violenţă este imposibil de cuantificat, dar poate fi apreciat vis a vis de statistica europeană, potrivit căreia, o femeie din cinci suportă violenţe domestice.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: