spot_img
14.7 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialIstoria Bisericii de la Țicleni: aproape trei decenii au muncit țiclenarii să...

    Istoria Bisericii de la Țicleni: aproape trei decenii au muncit țiclenarii să ridice un nou lăcaș de cult

    Biserica cu hramul Sfântul Gheorghe din orașul Țicleni are o poveste care demonstrează că Dumnezeu lucrează prin oameni și dacă oamenii își doresc cu adevărat ceva, visurile devin realitate. Construcția la noul lăcaș de cult a început în 1936, dar lucrările s-au prelungit pe mulți ani, fiind întrerupte de al Doilea Război Mondial. La mai bine de 10 ani de la terminarea Războiului, lucrările la biserică au fost reluate. În 1964, Biserica Sfântul Gheorghe din orașul Țicleni a fost sfințită.

    Istoria Bisericii de la Țicleni: aproape trei decenii au muncit țiclenarii să ridice un nou lăcaș de cult

    Juristul Ion M. Ungureanu, unul dintre localnicii din Țicleni, a scris o carte despre istoria zbuciumată a acestei biserici. Astfel, acesta spune că în 1933 au fost făcute primele planuri legate de ridicarea unui nou lăcaș de cult la Țicleni, iar după trei ani au demarat și lucrările. „(…) țiclenarii au zidit corpul bisericii, lucrarea a fost sistată după începerea concentrărilor masive. Abia după 10 ani de la terminarea războiului, lucrările au fost reluate”, scrie Ion M. Ungureanu în volumul „Bisericile Parohiei Nr.1 din orașul Țicleni”. La inițiativa primarului de atunci al comunei Țicleni, Constantin C. Ș. Ungureanu, au început discuțiile legate de ridicarea unei noi biserici. În 1933, preot paroh la Țicleni era Damian Țicleanu. Acesta, văzând că vechea biserică a parohiei era deteriorată, a fost de acord cu primarul și au decis că venise timpul ca un nou lăcaș de cult să fie ridicat! „În 1936 am cumpărat 12.205 kilograme, primul var, care a costat 9.764 lei”, nota, într-un caiet găsit în casa rudelor, primarul Ungureanu. Tot în notițele primarului, Ion M. Ungureanu a mai aflat despre greutățile întâmpinate de cei care au construit biserica. Primarul Ungureanu s-a implicat activ, la fel ca și preotul și alți câțiva enoriași, în demararea lucrărilor.

    Istoria Bisericii de la Țicleni: aproape trei decenii au muncit țiclenarii să ridice un nou lăcaș de cultIstoria Bisericii de la Țicleni: aproape trei decenii au muncit țiclenarii să ridice un nou lăcaș de cult

    Războiul…

    Istoria Bisericii de la Țicleni: aproape trei decenii au muncit țiclenarii să ridice un nou lăcaș de cultCând au început concentrările pentru Război, lucrările la biserică au fost sistate. Până la acel moment, au fost ridicați pereții, fără cele două turle. Abia în 1954, lucrările au fost reluate, tot la inițiativa primarului, a preotului Țicleanu și a enoriașilor. În 1964, Biserica din Țicleni a fost sfințită, iar mai marii regiunii au ordonat tractoarelor să are terenul de lângă lăcaș pentru a face gălăgie și pentru a boicota slujba. În 1979, preotul Damian Țicleanu s-a pensionat, iar paroh la Țicleni a fost numit Ion Cucu, care s-a pensionat în 2015. Din decembrie 2015, preot paroh al parohiei Țicleni a fost numit Dragomir Țicleanu, urmaș al părintelui Damian. „Este o mare onoare să slujesc în această parohie, dar mai ales știu că am o mare responsabilitate. Aici a slujit părintele Damian Țicleanu, unchiul bunicului meu, un om pe care l-am avut mereu ca exemplu de dăruire și omenie. Cred că Dumnezeu a vrut ca hramul acestui sfânt lăcaș să fie Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, căci aceia care au participat la ridicarea acestei biserici au biruit toate obstacolele. Istoria sa ne arată din plin cum Dumnezeu i-a ajutat pe înaintașii noștri să reușească, după atâția ani de așteptare, să finalizeze această biserică. Astfel, Dumnezeu a lucrat prin acești oameni și noi ne putem bucura, astăzi, de această biserică”, a spus preotul paroh Dragomir Țicleanu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: